Om man jobbat med GIS och Open Source så har man åtminstone hört begreppet GRASS, men vad är det egentligen?
GRASS står för ”Geographic Resources Analysis Support System” och det är ett komplett GIS med mängder av funktionalitet.
Många som provat har skrämts lite av hur det är uppbyggt och att det verkar ganska komplicerat. GRASS är ganska komplicerat, åtminstone om man jämför med QGIS, men för väldigt specifika ändamål så klarar GRASS av mera än vad som är möjligt i QGIS.
För QGIS användarna är det dock inte helt kört, eftersom GRASS finns inbyggt i de flesta installationer.
Jag bör dock här och nu framföra en varning!
QGIS har stöd för GRASS 7 i sin verktygslåda (processing), men inte som ”Toolbox”. Om du har behov av toolboxen (bilden ovan), det vill säga lägga till eller skapa GRASS lager i QGIS, så skall du inte uppgradera till GRASS 7 ännu. Det pågår ett arbete att finansiera uppdateringen av verktyget, så är du villig att lägga en slant så gör en sökning i google (jag har inte hittat någon källa ännu).
Kontrollera i inställningarna för geobearbetning (bild ovan) om du har GRASS och i så fall kan aktivera dessa funktioner.
Sedan kan man hitta GRASS kommandon i verktygslådan:
Det går dock att installera GRASS separat. På Windows använder man OSGeo4W och på Linux (Ubuntu) så skriver man in:
sudo add-apt-repository ppa:ubuntugis/ubuntugis-unstable sudo add-apt-repository ppa:grass/grass-stable sudo apt-get update sudo apt-get install grass7
Kommandona ovan kommer från http://grass.osgeo.org, men jag hoppar över den första raden, och det verkar fungera i alla fall. Om du vill använda den ändå, så bör du ta bort andra hänvisningar till exempelvis ”qgis.org” från dina källor. Vill du inte installera GRASS 7 så kan du skriva in enbart ”grass” utan siffra i stället.
(Du kan installera grass7 och prova, för att sedan avinstallera och ta bort alla grass7-paket och återinstallera grass om du saknar verktygen i QGIS)
GRASS är inte bara ett GIS och en uppsättning verktyg, det är även ett helt annorlunda sätt att arbeta, och det är detta framför allt som gör att jag drar mig för att använda det.
GRASS har ett helt eget format för att hantera data och det första man behöver göra är att peka ut en katalog där man skall lagra dessa data. Jag väljer det föreslagna ”grassdata” i min geodatakatalog.
När man valt katalog så testar GRASS denna sökväg, för att se om där finns GRASS-data. Om det inte gör det så måste man först skapa en ”GRASS Location”.
Man kan ha flera locations i katalogen, men varje location kan bara ha ett koordinatsystem, och detta måste man definiera från start. Varför? Ingen aning, och bland förklaringar på Internet finns ”det är bara att acceptera”, så det kommer jag att göra.
Jag skapar en location kallad Sverige med EPSG:3006 (SWEREF99TM).
Man kan nu välja att ange denna ”location” som standard och man kan även välja att ange regionens geografiska utsträckning och upplösning. Eftersom förvalet för denna dialog är ”Nej” så avstår jag tills vidare.
Nästa dialog frågar om jag vill skapa ett nytt ”Mapset” och det antar jag att jag vill så jag skriver in ”Test” här.
Detta ger mig två set. Ett vid namn ”Test” och ett vid namn ”PERMANENT”. I det permanenta lagras viktig information om projektet, och det är bara ”ägaren” till databasen som kan ändra dessa data. Alla platser (locations) får automatiskt ett set under detta namn.
När så detta är klart så kan man starta GRASS.
Att importera data är inte jättesvårt, så länge man kommer ihåg att varje projekt bara kan vara i ett koordinatsystem. Verktyg och lagerlista med mera finns i ett fönster, kartan i ett (eller flera) annat och det finns även en konsol med en Pythontolk. Jag kan rekommendera att skriva in ”g.manual -i” i detta fönster.
Jag kommer inte att gå mycket djupare i GRASS den här gången, men jag kommer att återkomma till vissa specifika funktioner redan i morgon.
Så länge så räcker det att öppna menyerna och imponeras av alla bokstäver och fina ord som man kan läsa där. Om du förstår några av dem, så kan du ju alltid prova.
Jag tror inte att GRASS är så krångligt egentligen, men det är en rejäl tröskel att kliva över om man är van vid exempelvis QGIS.