Då var det dags för den årliga konferens och mässa för GIS branschen (med flera) som tidigare år kallats Kartdagarna och GIT-mässan, och som hållits i Jönköping.
I år så är det Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö som är platsen för evenemanget.
Det är dock fortfarande en konferens och en mässa, med i stort samma inriktning.
Registreringen öppnar tisdag 17 mars klockan 08:30 och det går att hämta ett program digitalt genom att klicka HÄR! Mässan är öppen från klockan 09:00 tisdag till torsdag och dit kan man gå utan att föranmäla sig eller betala inträde.
Skummar man igenom programmet så märker man att det inte på någon plats finns något nämnt om öppen källkod (Open Source). Det finns några presentationer om öppna data, men det är inte riktigt samma sak. Jag återkommer lite längre ner till själva konferensen.
När man granskar utställarna på mässan så är det väldigt många som känns igen från tidigare år i Jönköping, egentligen ingenting som får snålvattnet att börja rinna. Visst kan man se det senaste från diverse leverantörer av teknik, som vanligt. Den senaste mjukvaran från några stora och en del små aktörer, som vanligt. Men det är ingenting som antyder att man skall förvänta sig något speciellt. Jag noterar att det finns många utställare med UAS (UAV) i sin repertoar. Allt från svenska tillverkare till distributörer av utländska produkter och även flera företag som levererar tjänster med denna inriktning. Inget nytt i och för sig, utan kanske en naturlig trend i branschen. Vi får väl se om det blir någon ny lagstiftning på området som skulle förenkla denna verksamhet så småningom.
På skoj så laddar jag hem programmet och söker efter några ord som skulle intressera mig:
OpenLayers 1 träff (9F)
Öppen källkod 1 träff (8F)
OGC 1 träff (9F)
QGIS, PostGIS, Leaflet, GeoServer, PostgreSQL, Linux, Java, Open Street Map, GDAL, OGR med flera återfanns inte alls.
Det är nu inte helt tomt på öppen källkod. Det finns föredrag där det som presenteras bygger på öppen källkodsteknik. Exempelvis kan nämnas RIGES-projektet som presenteras under tisdagen (4H).
Konferensen har som huvudtema ”bostadsbyggande, infrastruktur och miljö”, och man får väl anta att mycket av innehållet är inriktat mot detta.
Bland de speciellt inbjudna talarna så skulle jag nog mest se fram emot att lyssna på David Veldeman från Läkare utan Gränser, som bland annat kommer att tala om projektet ”Missing Maps” som har starka kopplingar till Humanitarian OpenStreetMap Team – HOT.
Annars så är det kanske intressant att lyssna på olika talare när det gäller öppna data. Våra grannländer har ju valt en helt annan väg än var vi står just nu. Det finns politiker med åsikter och motioner inlämnade som pekar på en vilja att öppna upp tillgängligheten på data, men vad tycker exempelvis Generaldirektören för Lantmäteriet Bengt Kjellson? Inom ämnet så är det flera andra generaldirektörer och generalsekreterare som också kommer att komma till tals.
Det går heller inte att bomma Alva, Alfred och Malcolm som kommer att demonstrera Minecraft! Och de följs av ett föredrag om hur Kristianstad använder Minecraft för att titta på hållbar stadsutveckling. Spännande.
Om jag hade deltagit i mässan så kan jag nog lova att jag suttit i K1 under onsdagseftermiddagen. Där kommer man att få lyssna på:
- Crowdsourcing med Mapillary
- Bilburna sensorer
- Mobiler och surfplattor
- Framtiden med UAS
Det stora ”mode ordet” i programmet måste vara ”BIM” (45 träffar vid sökning). Detta står för ”Building Information Modelling” eller ”Byggnadsinformationsmodellering”. I en publikation från KTH så kan man läsa:
Byggnadsinformationsmodellering (BIM) är en teknisk revolution som håller på att förändra byggsektorn och utvecklingen går snabbt. Ordet Bim används flitigt inom byggsektorn, ibland utan att man får en klar bild av vad det kan innebära.
Det är säkert ett viktigt och bra koncept, men ni som deltar i konferensen eller besöker mässan, ta och läs på så att ni förstår konceptet, och passa på att fråga de som använder sig av det vad de tycker att det betyder.
BIM är antingen en arbetsmetod, och som jag uppfattar det i princip vanlig hederlig projektledning med en liten tvist. Eller en ”virtuell prototyp”, vilken i GIS/samhällsbyggnadssammanhang ofta handlar om visualiseringar i 3D.
Utan att känna till vad som kommer att presenteras på konferensen så misstänker jag att ”BIM” inte kommer att vara någon nytt och revolutionerande, utan beroende på om man menar en metod eller visualisering bara ett nytt modeord på något som vi redan håller på med, fast kanske lite tydligare och mer definierat? Hur många av presentatörerna av BIM har exempelvis kopplingar till företag som säljer tjänster som har med 3D visualisering att göra? (Cynisk kommentar)
Ni som deltar i konferensen kan ju skriva en rad eller två i kommentarerna så att vi som inte är med får veta om det här med BIM är så nytt och revolutionerande…
Just det… Det finns en App också (länk) som går att använda för besökarna, och om du twittrar eller använder Instagram etc. så är det #position2015 som gäller!