Google har förvarnat om att deras API för Google Earth läggs ned från och med årsskiftet 2015/2016 (länk).
Exakt vad detta betyder har jag inte helt klart för mig, mer än att alla som tillverkat mjukvaror, eller främst webbsidor, som baseras på Google Earth API måste vidta åtgärder före dess, eller drabbas av program som slutar att fungera.
Använder du idag en mjukvara eller webbtjänst som visar saker i 3D miljö så bör du också kontrollera om det är baserat på detta API eller ej. Om så är fallet och programmet/sidan är viktigt för dig så är det dags att kontrollera om leverantören har en uppdatering på gång eller om det finns något annat alternativ på marknaden.
Problemet är att det krävs ett tillägg eller plug-in till webbläsaren för att det skall fungera, vilket innebär problem med olika webbläsare och versioner av dessa. Det som till slut fick Google att lägga ned var säkerhetsproblem i NPAPI (som tillägget bygger på) vilket fått Chrome och Firefox att besluta om att sluta stödja detta. Om ingenting görs så skulle dessa webbläsare sluta fungera med tillägget, och säkert flera andra som följer efter.
Det vanliga Google Earth programmet går lite på sparlåga också och har inte uppdaterats på jättelänge.
Nu tror jag inte att Google kommer att överge möjligheten att baka in 3D i webbapplikationer, eller dedicerade 3D program heller, men det kommer nog att ta ett litet tag innan det dyker upp någon ersättare. Då är det tur att det redan finns alternativ som man kan titta närmare på.
Cesium är Javascript och fungerar i stort sätt alla webbläsare (även mobila klienter), utan att tillägg behöver installeras. Det baseras på WebGL (HTML5, canvas, DOM) och har faktiskt betydligt många fler möjligheter än Google Earth API, men inte inte alla de data som kom på köpet med Google Earth. Detta ser jag dock inte som ett problem, då istället Cesium gladeligen tuggar i sig det mesta i dataväg man pekar ut. Vill du se exempel på vad som går att göra med Cesium så kan du kolla på den här länken. Jag gillar speciellt ”Cesium Sandcastle” där det går att laborera med kod direkt och visualisera olika möjligheter.
Men vad kommer att hända med Google Maps API? Många kommuner, åtminstone i Småland, använder detta på sina hemsidor för att visa kartor… Kommer dessa också att sluta fungera?
Det ärliga svaret är ”jag vet inte”. Inte på grund av att Google Earth API försvinner, men sedan beror det lite på vad det är för typ av tjänst man använder. Använder man Google Maps API v2 så är man illa ute då detta lades ned för två år sedan och ersattes av API V3.
Har man sedan egna lager ovanpå Google Maps där man använder Google Maps Engine, så kommer man också att få problem framöver (länk). Om ett knappt år (Januari 2016) så slutar man nämligen stödja detta med.
Jag tror nu inte att Google håller på att lämna kartarenan på något sätt. Det är en alldeles för stor och viktig marknad. Något kommer att komma istället för det som nu försvinner, men om det sedan passar eller kommer i tid? Det är en annan fråga.
Hade jag varit kart- eller GIS-ansvarig i en kommun (eller motsvarande) och använde mig av Google på kommunens hemsida (exempelvis), så skulle jag planera in lite tid för att kontrollera vilka eventuella åtgärder som behöver vidtas det närmaste året. För många så betyder det säkert ingenting, men handen på hjärtat. När kontrollerades tjänsterna (eller avtalen med konsultfirman) senast?