Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

GeoWebCache 1.7

Posted on 2015-03-24

GeoWebCache används för att snabba upp visningen av kartor från exempelvis WMS tjänster.

GeoWebCache finns inbyggt i många lösningar med exempelvis GeoServer.

WMS servrar sitter i princip och väntar på att få en fråga om geodata från en klient i nätverket. När frågan kommer så analyseras den och svaret ”renderas” till en bild, eller i vissa fall flera bilder i ett rutnät, som sedan skickas som svar till klienten.

Den här processen kan ta en liten stund och om det blir många frågor som genererar samma renderade bilder, så kan man tycka att servern får arbeta i onödan.

Det är här cachen kommer in. I stället för att ställa frågan om geodata direkt till WMS servern, så ställs i stället samma fråga till GeoWebCache, som kontrollerar om det redan finns en renderad bild klar för den fråga som ställs. Om så är fallet så skickas den direkt till klienten. Om inte så frågar GeoWebCache WMS servern efter den, skickar den till klienten, och lagrar den tillsammans med övriga sparade bilder.

Nya ”frågor” tar därmed lite längre tid, men upprepade frågor går betydligt snabbare, och frigör processorkraft på servern.

Har man nu data som ändras regelbundet så skulle denna princip kunna ställa till med problem. Cachade bilder kanske är renderade med gamla data, och därmed så får klienterna gammal information. Detta går delvis att komma till rätta med genom att sätta en tidsgräns för hur gamla bilder som får lagras. Är en bild i cachen för gammal så kommer en ny att genereras från nya data.

Det går att göra massor av flera optimeringar av cachen och ett exempel man kan tänka sig är att använda processorkraft när den normalt inte efterfrågas till att i förväg rendera om bilder som brukar efterfrågas mest.

I just version 1.7.0 så kan jag inte hitta något som säger mig att det hänt något revolutionerande. Den är bättre, snabbare, har rättade fel, men kanske också några nya. Det är svårt att läsa sig till något speciellt i ändringsloggar och liknande, men något nytt kan vara att man försöker anpassa till Open Layers 3… Men jag är inte säker.

Om någon vet mer så kan ni lägga till en kommentar nedan.

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • klakar om Laga hål i höjddata
  • Per Ekström om Laga hål i höjddata
  • Sur om Mera verktyg i QGIS
  • Anton om ”Mobile *.Geodatabase”
  • Fredrik Ekberg om Ingen är oskyldig

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

geosupport

TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är rikt TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är riktigt trevlig att bygga i, och den sväljer väldigt mycket disk. Här skall virtualiseras både PostGis, WebODM och Geonode så småningom.
Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver. Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver.
YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap and visualized in QGIS 3.17.
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2021 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superbthemes.com