Förra veckan meddelade Lantmäteriet att deras småskaliga kartor skulle släppas fria tillsammans med SWEPOS tjänsten för differentiell GPS (nätverks-GNSS).
Det fick mig att bli nyfiken på vad detta egentligen är och hur det fungerar.
För det första så har SWEPOS två tjänster. Nätverks-GNSS och nätverks-RTK.
RTK versionen baseras på bärvågsmätningar som kräver avancerade mottagare men som kan ge noggrannhet på centimeternivå, eller till och med bättre. Denna tjänst blir alltså inte gratis utan kommer även i fortsättningen att kosta en del.
DGNSS versionen baseras på ”kodmätning” och kan därför användas i betydligt billigare mottagare. Dessa kan dock ge en respektabel noggrannhet på några decimeter.
Nu vet jag inte hur SWEPOS tjänsten är uppbyggd, mer än att man behöver ett abonnemang och en mobilanslutning till den. Jag antar att man följer någon typ av standard, men riktigt så mycket har jag inte satt mig in i tekniken.
GPS mottagare fungerar mycket kortfattat genom att man mäter vilken tid det tar för en signal att gå från en satellit med känd position till en mottagare. Flera satelliter gör det möjligt att räkna ut var mottagaren befinner sig. De fel som uppstår kan finnas i satelliten (inte så troligt) eller i mottagaren (köp bättre prylar). De största felkällorna finns dock mellan satellit och mottagare i atmosfären. Om man har en mottagare på en känd position så kan man räkna ut dessa fel för varje satellit och det är dessa korrektioner som skickas ut till mottagare med DGNSS. Mottagaren kan använda korrektionerna för att ”rätta” signalen från satelliterna och därmed i princip eliminera de fel som uppstår i atmosfären.
(Ett annat vanligt problem är ”flerutbredningsfel” som innebär att signalen tar en längre väg till mottagaren i och med att den ”studsar” på exempelvis ett hustak. Många bättre mottagare kan dock detektera och kompensera för dessa problem.)
En förutsättning är att det inte är för långt mellan mottagare och referensstation, utan att man kan anta att signalen från varje satellit passerar genom samma rymd och därmed ger upphov till samma typ av fel på båda platserna.
Innan jag tog reda på lite mera så lekte jag med tanken att man skulle kunna använda positionen för en stationär mottagare och rätta positionen för en mobil mottagare, men detta är inte möjligt, annat än om de båda mottagarna förväntas ha exakt samma satelliter till förfogande för att beräkna positionen. Inte så praktiskt. Det krävs med andra ord korrektioner för varje satellitsignal, och då krävs mottagare som kan lämna så kallad ”raw” signal för att kunna räkna ut korrektionerna (vid referensstationen).
Sedan kan man använda sig av exempelvis RTKLib.com om man vill bygga en egen referensstation.
Signalen skall sedan sändas ut till mottagaren och detta kan ske med radio eller IP-kommunikation. Ett vanligt system för denna typ av korrektioner är RTCM, vilket bland annat stöds av samtliga GPS-mottagare från Garmin (några undantag finns).
Det du behöver är därför något som kan ta emot korrektionerna och skicka dessa till GPS mottagaren som RTCM, sedan är allt löst.
SWEPOS nätverks-DGNSS skulle kunna vara en tjänst där mottagaren berättar var den befinner sig och ”nätverket” svarar med satellitkorrektioner för det aktuella området i exempelvis RTCM. Om så är fallet, eller om det är en liknande teknik så skulle det räcka med en app i telefonen och en kabel till GPS-mottagaren, sedan är det klart! Det kan också vara så att man ansluter GPS-mottagaren direkt till tjänsten vis telefonen som modem och på det sättet få korrektionerna direkt in i mottagaren, vilket kan kräva att det finns speciell mjukvara i mottagaren… Är det någon som vet hur det fungerar så skriv en kommentar eller lägg till en hänvisning.
En liten parentes när det gäller billiga mottagare och DGPS. Vid all mätning så är det fysikaliska egenskaper som sätter gränser för vad som är möjligt. Våglängden för GPS är runt 20 centimeter, vilket är svårt att komma runt om man inte använder sig av bärvågsmätning. Ett annat problem är antennens storlek, där man inte skall förvänta sig superprestanda med en antenn som är ungefär så stor som den yttersta leden på ett lillfinger. Nätverks DGNSS kan ge jämnare och i viss utsträckning bättre noggrannhet för en enkel mottagare, men för att utnyttja möjligheterna optimalt så får man nog tyvärr öppna plånboken lite mera…