I detta inlägg tänker jag försöka övertyga dig om att du, eller din organisation, skall lägga lite pengar på ett planerat tillägg till QGIS som kanske kan göra ditt GIS-arbete lite enklare. Nej jag tar tillbaka det. Jag tänker ge lite underlag så att du eventuellt kan övertyga dig själv om att stötta ett projekt som kan göra QGIS bättre…
Det handlar om insticksprogrammet för GRASS och vad det tillför eller kan komma att tillföra med din hjälp.
Vad är GRASS?
”Geographic Resources Analysis Support System” är ett komplett GIS, med ett eget sätt att hantera data, som på många sätt är betydligt mycket mer avancerat än QGIS, varför många föredrar GRASS i stället för QGIS. Nyligen släpptes GRASS 7 där man inte bara introducerade många nyheter, men även fixade många tidigare problem.
Från början utvecklades GRASS av amerikanska arméns ”civil-militära” ingenjörkår (Army Corp of Engineers) men drivs i dag som ett Open Source projekt inom OGC (Open Geospatial Consortium).
GRASS är som sagt ett komplett GIS med många fördelar jämfört med QGIS, så varför använder vi inte GRASS i stället?
QGIS och GRASS
Anledningen till att inte fler jobbar med GRASS i stället för QGIS tror jag beror på att det är mycket lättare att jobba med QGIS, när man är lite ovan. Kommer man dessutom från exempelvis ArcGIS så är sättet att arbete och gränssnittets utseende inte så väldigt olika. GRASS däremot ser både annorlunda ut, har ett helt annat sätt att hantera data och är lite avskräckande i allmänhet för en nybörjare, så inlärningströskeln är kanske lite väl hög.
Man har mycket att vinna med GRASS och verktygen som finns där, så det naturliga är ju att skapa ett insticksprogram för QGIS och därmed tillgängliggöra mycket av kraften med GRASS i QGIS.
Det nuvarande tillägget baseras på GRASS 6 och är lite väl gammalt (skapades i huvudsak 2004). Det har dessutom några inbyggda fel som inte gör det enklare att arbeta med för vissa typer av uppgifter. I och med att GRASS 7 släpptes så skulle det ju vara lämpligt att även insticksprogrammet uppdateras, men tyvärr så har förändringar gjorts i såväl QGIS som i GRASS, som gör det omöjligt att ”bara” kompilera om tillägget.
Crowdfunding
Det nya tillägget kommer att tas fram i flera steg och hur fort detta går, eller om det alls blir av, styrs av hur många som går in och stödjer projektet.
Till QGIS 2.10 så kommer ett nytt tillägg att finnas med. Detta är i princip bara en ”bro” för att möjliggöra stöd från GRASS 7 när man kompilerar QGIS. Man kommer att kunna välja om man vill ha stöd för GRASS 6 eller 7, men inte båda. Detta betyder att det inte kommer någon ny funktionalitet i GRASS, men att det åtminstone går att använda GRASS 7 i stället för gamla GRASS 6.
Detta är redan finansierat!
Till QGIS 2.10 kommer även en förändring i QGIS ”Bläddraren” att göra det möjligt att hantera GRASS data direkt i QGIS, på ett mer avancerat sätt än vad som är möjligt idag. Det blir inte längre nödvändigt att skapa data, importera eller exportera i GRASS, utan detta kan göras direkt i den vanliga bläddraren. Detta kommer att sänka inlärningströskeln rejält och tillgängliggöra GRASS för många flera.
Även detta är nu finansierat!
Till QGIS 2.12 (planeras att släppas 23 Oktober 2015) räknar man med att ha uppgraderat alla befintliga funktioner från GRASS 6 till GRASS 7 och även detta är redan finansierat.
Till QGIS 2.12 så vill man även kunna lägga till en helt ny funktion, nämligen vektorredigering av GRASS data.
Titta på videon ovan så får ni se vad det är man tänker sig i en demo.
Ja, men… det ser ju ut att fungera? Vad vill dom ha pengar till?
Det är en demo! Helt tillrättalagd och långt ifrån färdig. Dessutom så visas endast några av de funktioner som måste implementeras. Är det som visas något du skulle ha nytta av så kan du hjälpa till att finansiera det på: http://www.gissula.eu/qgis-grass-plugin-crowdfunding/
Har ni valt att satsa på QGIS LTR (långtidssupport) så kommer antagligen samtliga funktioner ovan att finnas med i nästa LTR release, som kommer att bli QGIS 2.14 (runt 26 Februari 2016).
Ja förutsatt att finansieringen blir klar…
0 svar på ”Editera i QGIS med GRASS”