Jag har experimenterat lite med ”fjärranalys”, eller metoder för att utvinna data ur bilder (typ), i QGIS tidigare utan någon stor framgång. Jag brukar då och då använda mitt konto i EarthExplorer för att ladda hem satellitbilder och laborera lite med olika band och liknande, men det är många steg och ibland lite krångligt.
Nu gör jag ett nytt försök med ”Semi-Automatick Classification Plugin” till QGIS.
Tillägget installeras som alla andra och tar bara några sekunder att fixa.
Med tillägget följer flera paneler och verktygsfält samt en egen meny där det första intressanta alternativet hittas.
Download Landsat
Detta val öppnar en ny dialog med rätt flik aktiverad. Samma dialog används för det mesta, så vill du göra något annat än det gjorda menyvalet så är det bara att växla flik.
Här har jag använt OpenStreetMap som bakgrund och hämtat hörnkoordinater för det område jag är intresserad av (UL – LR). Valt att endast söka efter Landsat 8 från 2015 så här långt och bara om de har max 10% molntäcke.
Första gången så laddas Landsatdatabasen ner till en katalog man anger, så man kan behöva klicka två gånger på ”Find images” för att få en lista med resultat.
Det går att markera en rad och förhandsgranska i väldigt låg upplösning och därmed kontrollera att det är det avsedda området. Sedan kan man klicka på ”Download Images from list”, vilket hämtar de lager som är förhandsvisade som standard, men genom att ta bort en bock i en ruta så hämtas alla bilder i listan. En liten varning dock, dessa filer är stora och det tar lång tid att hämta även med en snabb förbindelse.
När det är klart så är banden inlästa i QGIS och i tillägget, men man kan behöva göra en ”refresh” för att det skall bli synligt.
Med i nedladdningen finns en MTL-fil som kan användas i ”Pre-Processing” av bilderna. Detta korrigerar för temperatur och atmosfär om man så önskar, men det tar lite extra tid och processorkraft att konvertera (tänk om QGIS kunde använda flera kärnor för detta…). Steget skapar ett ”Band Set” som används i fortsättningen.
I verktygsfältet så kan jag nu välja ”RGB” som 3-2-1, vilket motsvarar band 4, 3 och 2, och ”ta-da”. Sådant som tidigare tagit mig lång tid via en massa klick i olika steg kan jag nu göra helt och hållet i QGIS med några få handgrepp. Mycket trevligt!
Efter detta så räckte inte mina kunskaper till och jag orkade inte läsa instruktioner eller liknande så det får bli en fortsättning en annan gång.
Efter att ha mer eller mindre chansat runt och lyckats krascha QGIS ett par gånger så ger jag upp. Skriver färdigt inlägget och går och titta på en film i stället! Vi hörs efter påsk!