Jaha, då har det varit långhelg men av allt planerat trädgårdsarbete blev det inte mycket. Så blir det när man vaknar en morgon i Maj och det ligger snö på marken… Nåja allt är inte dåligt, mitt nysådda gräs har faktiskt börjat titta upp nu efter 14 dagar, så nu kanske gräsmattan blir lite bättre i sommar.
När det är dåligt väder så frigörs tid till annat och vad gör man då om man har geosupport som intresse. Man förbättrar kanske tidigare arbete.
Sagt och gjort, det blev närmare 30 timmar framför datorn (usch), men ett resultat är att jag uppdaterat min webbapplikation för att mäta i panoramabilder.
En förbättring är att det nu går att göra uppskattningar av storlek direkt i bilderna. Jag säger uppskattning då mätningarna enbart baseras på ett mätvärde, och därför inte medger mätningar i 3 dimensioner.
Panoramat förutsätts vara 360 x 180 grader. Allt behöver inte vara täckt av bilder, men vinklarna måste vara korrekta. Ur två panoraman så räknar jag fram ett avstånd till en markerad punkt. Det nya är att det går att sätta denna punkt som referens för en ny punkt.
Den nya punkten använder den gamla och det beräknade avståndet för att i praktiken räkna fram längden på den motstående sidan i en rätvinklig triangel. En förutsättning för att det skall bli någorlunda rättvisa värden är att antingen referenspunkten eller mätpunkten representerar en rät vinkel mellan panoramapunkten och det objekt som skall mätas (se bild ovan).
Bland övriga nyheter är att jag även lagt till en hjälpfil, som ännu så länge bara finns på engelska. Gränssnittet startar på engelska, men det är enkelt att byta till svenska genom att klicka på den svenska flaggan. Vill man byta mer permanent så öppnar man ”pangeox.html” och redigerar en av de första raderna där man ändrar ”false” till ”true”.
Öppnar du koden så märker du också en annan ändring, nämligen att jag komprimerat så mycket av HTML- och JavaScript-koden som möjligt för att få ner storleken och därmed kanske snabba upp applikationen. Den var i och för sig inte särskilt långsam från början, men det är ingen ursäkt för att inte göra det.
Sådant jag tror att ”normala” användare kan tänkas vilja ändra i koden har jag låtit vara okomprimerat, vilket förhoppningsvis skall göra det enklare att hitta i och med att man inte behöver bläddra bland hundratals rader kod. Vill du exempelvis översätta allt till ett annat språk än engelska (eller svenska) så är det nu förhållandevis enkelt.
Se ”live” på: http://geosupportsystem.altervista.org/pangeox eller ladda ner paketet direkt (LÄNK ca 200 kB).
Som tidigare så skall applikationen packas upp i samma katalog där man har panoramabilderna och om man inte har Firefox så behöver man en webbserver (och en modern webbläsare) för att använda förhandsgranskningen av panoraman (dock inte nödvändigt för funktionen).