Om du söker på bloggen så kommer du att hitta flera inlägg om GeoNode. Det är en Geo-Portal som kan hantera såväl geodata som geodatatjänster via standardiserade gränssnitt. Det finns även plug-in i QGIS för att sköta mycket av konfiguration och publicering direkt. Annars är det fullständigt möjligt att sköta allt via en webbläsare.
Nyligen så gick Boundless ut med ett meddelande om att man är ”excited to announce” sitt engagemang i GeoNode projektet… Tja det var ju Boundless som mer eller mindre skapade GeoNode runt 2010, så de borde väl vara ganska engagerade?
GeoNode är en fantastisk plattform för att skapa, hantera och dela kartor och geodata mellan individer och klienter i ett nätverk.
Åter till sakfrågan. Det är ungefär ett år sedan 2.0 släpptes och 2.0.1 kom i höstas, så Boundless meddelande kanske är en föraning om att en ny version är på gång. Redan i Februari testade jag betaversionen av 2.4 och då lät det som att en release var nära förestående. På GitHub finns nu 2.4b25, så helt perfekt har nog inte arbetet gått.
Ett av problemen jag upplevde i Februari var att det var strulade med att ladda upp shapefiler. Det är nu inga problem att ladda upp oprojicerade filer i WGS-84. När jag provade något udda lager så sa datorn ifrån att det inte var just WGS-84, men det gick bra att ladda upp ett lager i SWREF99TM utan att datorn klagade.
När jag laddat upp kommundata så märkte jag att jag glömt att ändra till Latin-1 som teckenkodning och det enda jag hittade i lagerinställningarna var ”Språk”, och där gick det inte att välja Svenska… Var noga med att välja rätt kodning från början med andra ord.
En kul grej med portalen är att den lilla Leaflet karta som finns som översikt, egentligen är ett geografiskt filter. I listan med kartor eller skikt visas bara de lager som har data i det område som visas i översikten.
Det är inga problem att installera GeoNode (se tidigare inlägg) och med några små justeringar på servern så kan man koppla upp sig direkt mot PostGIS servern också om man vill, från såväl QGIS som PgAdminIII. Även GeoServern går att nå direkt via port 8080.
Via GeoServern så går det att komma åt data via såväl WMS som WFS.
Jag har sagt det tidigare, och säger det igen. GeoNode imponerar!
Jag kan bara inte riktigt komma på hur och till vad jag skall ha Geonode. som kommun har man ju redan någon form av intern kartportal eller så är man fast i ArcGIS-Online… Några förslag?
Har man redan en kartportal och en lösning för att lagra och presentera geodata som man är nöjd med så finns det ingen direkt anledning att byta. Har man en miljö baserad på ArcGIS och Internetåtkomst så är ArcGIS Online ett bra val, och visst ingår ArcGIS online med ArcGIS Desktop licensen?
Har man inte en riktig geodatabas, använder tredjepartslösningar för att publicera webbkartor och i huvudsak använder exempelvis QGIS på klientsidan, då kommer GeoNode att vara ett utmärkt alternativ.