Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

Ubuntu – i telefonen

Posted on 2015-05-11

En kollega har skaffat sig en ny telefon, som jag lånat ett tag…

SONY DSC
Låsskärmen i Ubuntu Phone

Lite off-topic kanske men då jag testat olika GIS relaterade appar till andra telefoner tidigare så tänkte jag passa på att även göra det för denna.

Lite allmänna kommentarer först. Det är en hårdvara från ”bq” (Aquaris 4.5) och den känns och beter sig som i princip vilken skapligt billig smartphone som helst egentligen. Den är inte jättesnabb, vilket märks när man försöker göra hastiga rörelser på skärmen, men den gör det jag vill att den skall göra utan bekymmer.

När det gäller gränssnitt och hur man hanterar funktioner och appar så är det riktigt bra. Unity, som jag inte riktigt gillar i desktop, fungerar utmärkt på telefonen. Att växla mellan de två senast aktiva apparna är busenkelt och det är inte mycket svårare att bläddra bland alla öppnade appar. Notifikationer och appinställningar är också smidiga att komma åt genom att ”svepa” med fingret in från över- och underkant på skärmen.

Sedan finns ju ”scopes”. Detta är inte traditionella ”appar”, utan mer innehållet från appar och motsvarande samlat på informationssidor, som är enkla att konfigurera och växla mellan. Jag vet inte riktigt vad man skulle kunna jämföra med, men som jag förstår det så kan man med scopes samla massor av information till ett överskådligt gränssnitt utan att man behöver köra en massa appar i bakgrunden. (läs mer om scopes)

Nåja, åter till GIS apparna… Det finns inga! Utbudet av färdiga appar är ganska begränsat och när man söker på GIS så får man inga träffar. GPS ger fler träffar, men det bästa jag kan hitta är en app för geocaching. Det jag testat i flera andra mobiler, att ta panoramabilder med telefonen, finns det heller ingen app för. Lite av en besvikelse således.

Går det att ringa med den då? Jodå, visst går det!

Allt det där vanliga går naturligtvis att göra, och eftersom det är Linux/Ubuntu så lär apparna dyka upp efter hand. Det går ju även att göra egna appar om man vill/kan det (använd Qt för att göra appar).

Är det en supertelefon? Absolut inte!

Men om man väger in att den kostar 1’500 kr så kan det absolut vara värt pengarna. Är man dessutom lite ”nördig” och vill imponera på teknikvännerna så är det en given favorit. Gillar man att ”hacka” och skriva egna program så kan det nog vara lite av en drömmobil.

Detta är vad jag känner till den första tillgängliga Ubuntutelefonen, men det är fler på väg. En lite kraftfullare variant (Meizu MX4) med ungefär dubbla prislappen är nog inte helt långt borta, men det är en ny produkt på en redan trång marknad, så vi får väl se när (om) detta blir verklighet. Om jag själv skulle skaffa en Ubuntutelefon, så skulle jag nog vänta på denna.

Så länga så kan du beställa din egen Ubuntu telefon via http://store.bq.com/en/ubuntu-edition-e-4-5

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • klakar om Laga hål i höjddata
  • Per Ekström om Laga hål i höjddata
  • Sur om Mera verktyg i QGIS
  • Anton om ”Mobile *.Geodatabase”
  • Fredrik Ekberg om Ingen är oskyldig

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

geosupport

TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är rikt TrueNAS bygge. @fractaldesignna Define R5 är riktigt trevlig att bygga i, och den sväljer väldigt mycket disk. Här skall virtualiseras både PostGis, WebODM och Geonode så småningom.
Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver. Då har jag lite att bläddra i ett tag framöver.
YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap YouTube video to frames. Processed in OpenDroneMap and visualized in QGIS 3.17.
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2021 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superbthemes.com