Igår tittade jag lite på Ubuntu i telefonen. Efter det bestämde jag mig för att ta en titt på den senaste versionen av Ubuntu för skrivbordet.
Själv kör jag 14.04LTS, så den senaste versionen, 15.04 Vivid Vervet, installeras på en virtuell klient med Virtual Box.
Åter igen så imponeras jag av hur snabbt det går att installera på min nya dator med massor med Ram och snabba SSD diskar.
Några klick senare (den här gången testar jag att använda LVM för att hantera diskar), och en omstart så är allt igång.
Det ser ut som vanligt med Unity och jag påminns igen om att jag inte riktigt gillar det. Det finns programstartare till såväl Firefox som Libre Office, men om jag vill kontrollera vilka andra program som är installerade så blir det lite svårare.
Jag kan klicka på Ubuntuknappen och direkt söka efter program, och det går att klicka sig fram och lista alla installerade program, men dessa kommer i bokstavsordning, så om jag vill se vilka ritprogram jag kan välja på så måste jag ändå leta igenom hela listan. Nåja det är ett litet bekymmer för det är inte särskilt svårt att lägga till en annan programstartare om man skulle vilja det. Själv använder jag Cairo-Dock, som går att installera via den vanliga programstartaren (skriv bara in Cairo i Unity).
En fördel med Unity är att om det program du söker efter inte är installerat, så listas det ändå, så länge det finns i programbiblioteket. Bara att klicka och installera…
För att få in exempelvis QGIS så måste man dock lägga till ett programbibliotek först. Men allt man behöver veta finns på http://qgis.org.
Jag installerar QGIS 2.9 då jag vill testa lite nyheter som kommer i nästa version, men mer om det blir det en annan dag. Så länge så får ni hålla till godo med lagereffekter (bilden ovan), som kommer att tillföra massor med snygga renderingar för lager i QGIS.
Ubuntu 15.04 då. Det är helt okomplicerat att installera och komma igång att använda, precis som de senaste generationerna av Ubuntu. Men det är inte mig själv jag försöker övertyga. Tycker man att Unity är lite väl nymodigt så kan man som jag nämnt tidigare installera en annan programstartare, eller helt enkelt välja en annan ”version” av Ubuntu.
Kubuntu använder skrivbordet KDE. Lubuntu använder LXDE vilket är lämpligt på datorer med lite sämre prestanda, men det finns även flera. Jag gillar Lubuntu för enkelheten och det ”rena” gränssnittet, lite ”lull-lull” vill man nog ha också, men det är inte svårt att lägga till. Jag återkommer till Kubuntu imorgon, då jag vill testa det skrivbordet också, där man nu valt att göra programstartaren ”Plasma” till standard.
Jag förstår att man har sitt favoritoperativsystem och att det finns tillfällen när behovet av vissa mjukvaror eller spel gör det omöjligt att använda Linux, men jag förstår inte varför inte fler ändå väljer exempelvis Ubuntu som operativsystem bland alla de som ”bara” använder Office, webbapplikationer och vanliga enkla program i övrigt. Linux är inte problemfritt! Men det är sannerligen inte Windows heller. Att skylla på att man inte får ”support” för Linux kan jag inte längre hålla med om. Är det någon som försökt ringa Microsoft för att få hjälp någon gång? Sökningar på Internet brukar så gott som alltid leda fram till en lösning på de allra flesta bekymmer man har, oavsett om det är Windows eller Linux som strular.
Kan vi inte göra så att alla ni som sitter på en IT-tjänst tar en överflödig dator, installerar Linux och de program ni bedömer att många har användning av, och placerar denna i en gemensam lokal med en enkel instruktion och uppmuntra övriga anställda att prova… Vem vet, bland alla som vågar prova så kan det ju vara någon som blir intresserad!