Boundless är företaget bakom Open Geo Suite, vilket är en uppsättning Open Source program paketerat och hopsynkat så att det fungerar bra tillsammans. Bland annat så ingår GeoServer och PostGIS (m.m.).
Boundless har även en egen plug-in server för QGIS, där de ännu så länge endast har ett plug-in nämligen OpenGeo Explorer. Detta är avsett att integrera QGIS med PostGIS, GeoServer och GeoNode, vilket fungerar väldigt bra i min mening.
Boundless har även flera tillägg, som du dock får jobba lite mer på för att få tag i. Dessa är nämligen inbyggda i deras egen paketerade version av QGIS 2.8.2 (länk). Efter registrering så kan man hämta hem installationspaket för Windows eller Mac (ingen Linux). Jag har provat för Windows och en fördel är att man bara behöver köra en installationsfil, om än väldigt stor, så installeras QGIS med alla tänkbara beroenden utan bekymmer.
De plug-in jag främst var nyfiken på var ett för att hantera koordinater i MGRS och ett för att skapa webb appar med open layers 3. Jag vill dock testa på Linux så jag har trixat lite. Jag vet inte vad licenser och villkor säger så jag kommer inte att sprida mitt resultat vidare, men jag kan berätta hur jag bar mig åt för att få in tilläggen i Linux.
Först så installeras programmet i Windows. Det fungerar även i en virtuell dator om så önskas. Därefter så är det bara att gå till QGIS katalogen och leta reda på ”python\plugins”. Där kan man helt enkelt kopiera de kataloger med innehåll som motsvarar de plug-in man är intresserad av och sedan klistra in dessa i motsvarande katalog i ”.qgis2/python/plugins” på Linuxdatorn. När QGIS startas om så läser programmet även in de nya insticksprogrammen.
MGRS verktyget kan såväl visa koordinaten för muspekaren och kopiera denna koordinat med ett klick, som zooma kartan och märka ut en inskriven MGRS koordinat.
Med Web App Builder så väljer man och konfigurerar ett ”Tema”. Alla ändringar görs i css, så lite kodning kommer man inte ifrån om man vill göra anpassningar.
Man väljer grundlager och tematiska lager från en lista med fördefinierade alternativ där exempelvis MapQuest och Stamen ingår, men även OpenWeatherMap med flera.
Alla aktiva lager i QGIS är sedan tillgängliga att lägga till som lager, med lite olika alternativ och konfigureringar. Alla typer av lager fungerar inte eftersom det är en Webbkarta med Open Layers 3 som blir resultatet, men det kan man jobba runt.
Vill man ha speciella kontroller på sin sida så finns de vanligaste valbara med ett enkelt klick.
Har man inte en massa avancerade lager att hantera så går det snabbt att generera en förhandsgranskning, och är man nöjd så går det lika snabbt att generera appen.
Allt sparas på en utpekad plats och lokala vektorlager görs om till GeoJSON. Systemet bygger som sagt på OpenLayers3, men använder även Cesium för 3D visning, Bootstrap för anpassning till flera plattformar, d3, jquery, proj4 med mera för att få till alla funktioner.
Tillägget fungerar ganska bra, även om det nog får kodas lite i alla fall om man skall bli helt nöjd, oavsett vad Boundless säger i sin releasetext. Har man en databas och en geoserver som man hämtar data från så kan detta integreras med QGIS såväl via OpenGeo Explorer som med Web App Builder på ett smart och användarvänligt sätt. Om responsen blir positiv så kan vi nog se fram emot en ordentlig utveckling av dessa insticksprogram framöver.
Om nu bara dessa tillägg även gjordes tillgängliga via de vanliga programbiblioteken för insticksprogram…
0 svar på ”Boundless Geo – QGIS”