Under ”Testa själv” har jag en serie med 10 delar som ganska detaljerat går igenom hur man bär sig åt för att skapa en komplett geosupportmiljö med öppen källkod. När jag läser den såhär ett och ett halvt år senare så verkar den fortfarande vara ganska aktuell, men det har naturligtvis skett lite förändringar i sökvägar med mera.
Därför tyckte jag det var dags att se över dessa 10 delar i en ny serie artiklar. Det blir inte tio delar den här gången, utan jag kommer att gena en hel del i kurvorna. En del hoppar jag över och då framför allt sådant som i princip är identiskt.
Ambitionen är dock att ha en instruktion för att så snabbt som möjligt sätta upp en miljö där man inte bara hanterar klientprogram utan även fil- och databasservrar i nätverk och möjlighet att publicera kartor på en webbsida.
Som vanligt när jag experimenterar så kommer jag att sätta upp en virtuell server med Virtual Box. Basen kommer att vara Ubuntu Server 14.04.3 LTS och instruktionerna här förutsätter att denna är installerad och uppdaterad med de senaste patcharna (sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade).
OpenGeo Suite
Det enklaste sättet att installera PostGIS, GeoServer, OpenLayers, GeoExt, med mera är att installera OpenGeo Suite från Boundless.
De har även en del insticksprogram för QGIS som gör det enklare att administrera databaser och kartservrar senare.
Det finns en ”Enterprise” version där det ingår support och en del extra verktyg, men ”Community Edition” räcker långt för mig. Man får leta lite på Boundless hemsida för att hitta hur man bär sig åt då de naturligtvis hellre säljer licenser till Enterprise.
sudo su - wget -qO- https://apt.boundlessgeo.com/gpg.key | apt-key add - echo "deb https://apt.boundlessgeo.com/suite/latest/ubuntu/ trusty main" > /etc/apt/sources.list.d/opengeo.list apt-get update apt-get install opengeo
Ovanstående kommandon är helt enligt Boundless instruktion och installerar såväl server som klientdelar av programsviten.
Det är ett stort paket och det kan ta lite tid innan allt är installerat och klart.
För att bara testa sviten så kan man ansluta via en webbläsare till servern på port 8080 och katalogen ”dashboard”.
http://server:8080/dashboard
Här kan man redan titta runt och läsa på mera om vad de olika delarna handlar om. Det finns även DEMO för några av funktionerna att titta närmare på.
Standardinloggning för GeoServer är admin/geoserver (user/password). För PostGIS så behöver man göra lite mera, men det sparar jag till nästa inlägg.