Del ett i den här serien fokuserade på installation av OpenGeo Suite och del två konfigurerade PostGIS för att användas med servern och QGIS på klientsidan.
I den här delen så avslutar jag Boundless inflytande på installationen med att visa hur du lägger till några av deras tillägg som kommer att göra livet lite lättare för dig.
Har du Windows eller OS X på klienterna så kan du undvika en del av det jag beskriver här om du installerar den QGIS version som distribueras av Boundless. Då följer nämligen dessa tillägg med från start. Här kommer jag dock att utgå från att man installerar QGIS som vanligt från http://qgis.org.
Till att börja med så kan man lägga till en ny centralkatalog för insticksprogram i QGIS.
Under inställningar så klickar man på ”Lägg till…” och fyller i URL: http://qgis.bounlessgeo.com/plugins.xml. Du kan välja namn fritt och resten beror på vilken version av QGIS du använder.
Det insticksprogram du skall lägga till heter ”OpenGeo Explorer” och skapar en ny meny under rubriken ”OpenGeo”.
När man aktiverar ”OpenGeo Explorer”i menyn så öppnas en panel dockad till höger i QGIS.
Från denna är det enkelt att sköta det mesta som handlar om att administrera data på den server som installerades i första delen. Det som exempelvis gjordes i andra delen med att koppla upp sig mot PostGIS och skapa nya scheman och tabeller, går att göra från OpenGeo Explorer utan att behöva hoppa mellan olika funktioner.
Även om man inte har OpenGeo Suite installerad så är OpenGeo Explorer för QGIS ett väldigt användbart tillägg för att hantera PostGIS, GeoServer och även GeoNode, men det lämnar jag därhän i denna serie artiklar.
GeoServer
Det finns även en koppling mot den installerade GeoServern i OpenGeo Explorer. Nu har jag inte visat hur du konfigurerar den installerade GeoServern så den är helt ny, med de standardinställningar som finns på den.
Väldigt lite är exempelvis gjort för att förbättra säkerheten i GeoServern och inloggningen består av användarnamnet admin och lösenordet geoserver. Allt detta skall du naturligtvis ändra innan systemet tas i drift!
Att skapa en koppling till GeoServer i OpenGeo Explorer är inte svårare än att skapa en koppling till PostGIS.
Högerklicka på GeoServer catalogs eller markera och klicka på ”plus” knappen. Sedan är det bara att fylla i ett namn och URL till din geoserver.
Längre ner så finns det även ett fält för att skapa en koppling till geodataportalen GeoNode, men den installeras inte som standard med OpenGeo Suite, så i det här fallet så är det inget att bry sig om.
Du kan stöta på något meddelande om att det är gamla versioner hit och dit, men bara klicka vidare.
I OpenGeo Explorer är det sedan väldigt enkelt att skapa nya ”Workspace” på GeoServern. Att publicera data är inte svårare än att högerklicka på lagret, i mitt fall ”Exempeldata” som jag skapat tidigare, och välja ”Publish”.
Sedan är det bara att laborera med stilar och etiketter för att få till något som fungerar och därmed är lagret färdigt för användning i exempelvis webbkartor.
QGIS stilar och GeoServer stilar är dock inte samma sak. De inställningar du gör i QGIS försöker OpenGeo Explorer att tolka och översätta till SLD-format. Detta fungerar hyfsat, men vill du ha full kontroll så får du antingen redigera SLD koden eller använda andra sätt att fixa till utseendet. Det senare tar jag och återkommer till i ett inlägg längre fram.
Publicera Webbkarta
Nu finns det verktyg på servern som gör att det går att skapa webbkartor ganska enkelt, med dessa sparar jag till slutet på detta inlägg.
I QGIS så finns det nämligen ett tillägg till från Boundless som direkt kan skapa Open Layers sidor från de lager som är aktiva i programmet. Att lägga till detta tillägg är dock inte lika enkelt som tidigare (om du inte har Boundless version av QGIS).
Boundless WebApp Builder för QGIS har jag installerat i Linux genom att helt enkelt kopiera plug-in katalogen från en installation på Windows (länk till tidigare artikel). Boundless säger att detta insticksprogram skall läggas upp i deras egen centralkatalog för plug-in inom en snar framtid, men det var i juni dom sa det.
Web App Builder utgår från en valbar mall och ett antal fördefinierade baskartor. Man väljer och gör inställningar för de lager från projektet som man vill ha med och de widgets (bild ovan) som skall vara aktiva i appen.
Det går att förhandsgranska, eller direkt skapa de filer som behövs för att köra appen med ”Create App”.
Man får laborera lite framför allt med stilar och utseende, och det är inte tummen i spåret hela tiden fram till en perfekt webbkarta, men lite finslipning så kan detta insticksprogram till QGIS bli en riktig höjdare.
Redan nu så är det en bra startpunkt för utveckling av webbkartor baserade på Open Layers 3, men då blir det till att redigera koden manuellt för att få precis allt som man vill ha det.
GeoExplorer
Ett alternativ för att skapa kartor till en befintlig hemsida är att använda GeoExplorer. Detta är en webbsida som installeras med OpenGeo Suite.
Du kommer åt GeoExplorer via http://Server:8080/geoexplorer/composer/ och där går det att på liknande sätt som med Web App Builder välja bakgrundskartor och lager från olika källor, och då företrädesvis från den egna GeoServern.
Jag säger ”företrädesvis”, men alternativet jag tänker på får vänta till den avslutande artikeln i morgon.