Jag använder lite blandat av webbläsare men det är Firefox som jag använder mest och föredrar framför de andra. Här tänkte jag kort dra några anledningar.
Det är inte en uttömmande analys utan bara några subjektiva synpunkter från min sida.
För det första så är det bara Firefox bland de större aktörerna som är öppen källkod. Det är framför allt detta som är avgörande till varför jag väljer Firefox.
Om Apple och webbläsaren Safari ursäktar så är förutom Firefox de två övriga stora webbläsarna ”ägd källkod” från Microsoft och Google. Egentligen så är Microsoft diskade redan från början då de endast har webbläsare för Windows, men nåja den får en chans här.
Google har sin Chrome, med en hel del finesser och fördelar, men med tanke på vad Google kan samla in för mängder data om mig enbart genom att använda deras sökmotor så kan man fundera över vad som händer i webbläsaren. Google har en variant av Chrome kallad Chromium som är öppen källkod, men man kan fundera på varför det finns två och vad som egentligen skiljer dem åt.
Microsoft har Internet Explorer, som jag egentligen aldrig tyckt om, och även om den nya webbläsaren Edge ser helt ok ut så följer den med i ett ur integritetssynpunkt tveksamt Windows 10 och kombinationen känns lite osäker.
Firefox är öppen källkod (ladda hem) under en licens de själva skapat vid namn MPL 2.0.
Plugin
Firefox har massor av tillägg, inte minst för att spärra cookies och oönskad reklam och liknande. Microsoft Edge har ingenting som liknar detta (idag). Chrome har precis som Firefox massor av plugin, kanske till och med flera, och därtill flera som skall rensa reklam och skydda din integritet.
HTML5 support
Här är Google Chrome överlägset. Av 555 möjliga testpoäng får min installation i Windows10 521 poäng. Firefox får 466 medan den splitter nya webbläsaren från Microsoft endast får 397.
Det skall dock nämnas när det gäller Edge att man satsat väldigt mycket på att skydda användaren mot elak webbkod. I princip alla webbsidor körs i något som närmast kan liknas vid en ”sand box”, helt separerad från operativsystemet. Detta kan vara en anledning till det låga resultatet.
Vanans makt
När man börjar prata om vilka webbläsare man föredrar så brukar väldigt många kommentarer och synpunkter handla om det som kan härledas till tycke och smak. Så är det även för mig. Jag trivs bra med Firefox och andra webbläsare trivs jag sämre med, dels för att jag inte är van. Att därför säga att en webbläsare är bättre eller sämre är därför lite korkat. Man måste helt enkelt bilda sig en egen uppfattning och prova vad man trivs bäst med.
Jag arbetar nästan uteslutande från Linux hemma och då har jag i princip bara Firefox och Chrome/Chromium att välja på, vilket också bidrar till att Firefox är min favorit.
Jag kommer att fortsätta använda flera olika webbläsare, men Firefox är den jag säkert kommer att återkomma till gång på gång.
Integritet
”Jag har inget att dölja, så jag bryr mig inte”, med flera liknande kommentarer är helt ok för mig. Var och en får dra de slutsatser man själv vill och det enda säkra sättet att inte lämna spår efter sig på Internet är att aldrig trycka på ON knappen på datorn.
”Frågan är inte om jag är paranoid, utan om jag är TILLRÄCKLIGT paranoid” är en annan ytterlighet.
Jag tror att man skall försöka hitta en sund balans mellan de båda, men framför allt inte slentrianmässigt acceptera vad som helst. Lite lagom misstänksamhet tycker jag är sunt, men helt skyddad är som sagt svårt att bli.
GIS då?
Oavsett vilken webbläsare du föredrar så måste du ta hänsyn till att andra inte tycker likadant. Åtminstone om du håller på att utveckla karttjänster för webben.
Bara för att kartan ser bra ut i Chrome, så betyder det inte att den gör det i Edge, Firefox eller Safari. Innan du publicerar en tjänst så bör du kontrollera i åtminstone Firefox, Edge/Explorer, Chrome och Safari. Då har du täckt in de allra flesta användningsfallen.
Ja just det. Glöm heller inte mobila klienter!
Om du vill att tjänsten även skall kunna användas på telefoner och surfplattor så gäller det att även prova dessa. Den mindre skärmupplösningen kan man simulera med ett mindre webbläsarfönster, men för fullständig kontroll så behöver du testa i såväl Android som iOS, Windows Phone känns redan föråldrat och glömt. Du bör åtminstone prova de standardwebbläsare som följer med. Vilket är Chrome och Safari i mobila versioner, så fungerar allt i desktop så bör det fungera mobilt.
(Utöver webbläsarna jag nämner här finns det en uppsjö varianter och alternativ tillgängliga som mycket väl kan vara ett bättre alternativ eller någons personliga favorit.)