Om mindre än två veckor är det ”feature freeze” för QGIS 2.12, och en månad senare släpps den skarpa versionen.
I detta inlägg kommer jag att visa på några av förbättringarna som gör att du kommer att tjäna mycket på en uppgradering.
Kortfattat handlar det om kartproduktion och hur denna kan bli snabbare, snyggare och mycket bättre!
Till att börja med så behöver du inte uppgradera för att använda den första funktionen. Det handlar om mallar för utskrifter.
Om du gör layouter som du vill kunna återanvända så är det enkelt att spara dessa som mallar och sedan lägga till de designobjekt som finns där i nya utskriftslayouter i det befintliga, eller nya projekt.
Under Layout-menyn kan man välja att ”Spara” men även ”Lägga till” layouter och element från dessa. En anledning till att det inte heter läs in eller tillämpa layout, är att exempelvis pappersformat och orientering inte lagras i dessa mallar. Konstigt kan man tycka, men det öppnar även för lite intressanta möjligheter som jag återkommer till i morgon.
När du lagt ner tid på att skapa en snygg layout och sparat denna så är stegen för att tillämpa den på ett nytt projekt:
- Skapa ny utskriftslayout
- Ändra pappersstorlek och orientering i Sidinställningarna eller fliken Komposition (fungerar bättre)
- Lägg till element från mall…
Sedan är det bara att göra de sista justeringarna så att allt blir som du vill ha det.
Finesser
Anledningen till att uppgradera då…
Den första är ”Variabler”. Du kan definiera variabler på global nivå för alla dina projekt (exempelvis ditt namn och kontaktuppgifter), och på projektnivå (namn på författare, eller information om innehållet). Det finns flera nivåer där variabler fungerar (exempelvis på lagernivå), men jag nöjer mig med dessa som exempel.
Några variabler är redan definierade. Exempelvis @project_title:
Denna variabel hämtar sitt värde från projekttiteln i de allmäna inställningarna.
Om man skapar en standard för hur man skall namnge ytterligare variabler så kan man skicka med väldigt mycket information till sina utskriftslayouter. Exempel på variabler man kan använda är:
- @project_author
- @project_license
- @project_scale
Nu finns ju reda en möjlighet att läsa aktuell skala, men med variabeln @project_scale så kan man definiera en optimal skala för det aktuella projektets innehåll. En layout kan sedan läsa och tillämpa denna skala direkt, utan att man behöver ställa in det manuellt.
Detsamma gäller för massor av andra möjliga variabler. Mina namn ovan är bara exempel och det är helt fritt att hitta på och lägga till andra variabler på olika nivåer.
I min karta så skickar jag med mitt namn och sedan så använder jag projekttiteln som källa för flera textetiketter i layouten. I vanliga textfält så hänvisar man till en variabel med koden [% @variabelnamn %], i uttryck så räcker det att använda @variabelnamn.
Den andra, och i mitt tycke viktigaste, anledningen till att uppgradera är möjligheten till att bygga anpassade koordinatetiketter.
Äntligen så kan man skapa kilometersiffror vid det skapade rutnätet utan att behöva ha med hela SWEREF99TM koordinaten (eller UTM och motsv.).
Att enbart välja ut kilometersiffror från 00 till 99 är inte särskilt svårt.
Skapa ditt rutnät som vanligt men välj formatet ”Anpassad” när du skriver ut koordinater. Klicka på den vanliga knappen för att anpassa med uttryck (knappen är bara aktiv om du valt ”Anpassad”).
Skriv in left(right( @grid_number,5)2) och sedan är det klart! Kommandot fångar de två tecknen längst till vänster, av de fem tecknen längst till höger… Detta innebär att det som skrivs ut är värden på fjärde och femte mest siginifikanta sifforna i koordinaten, eller kilometer från 00 till 99.
Nu kan man välja att lägga in kompletta koordinater manuellt eller så går det att jobba vidare för att skapa mer anpassade koordinater. Detta blir dock lite krångligare.
Jag väljer att skapa anpassade koordinater i vänster och nederkant var tionde kilometer. Detta innebär att jag först behöver ta bort siffrorna där jag vill förändra orienteringen. Jag vill exempelvis vrida siffrorna 90 grader i vänsterkant för dessa anpassade koordinater.
Uttrycket ovan tar bort såväl siffror till vänster som till höger var tionde kilometer, så jag lägger till ett grid till med i princip samma uttryck fast där jag byter plats på ” och left(right( @grid_number,5),2). Ett alternativ till att testa om fjärde siffran är ’0’ är att sätta intervallet på rutnätet till 10’000, men om du vill ha ett annat intervall så är det bra att känna till hur du kan gå till väga.
I det nya lagret så väljer jag att vrida texten till vertikal till vänster, men behåller horisontell till höger.
För att lägga till fullständiga koordinater var tionde kilometer så använder jag en ny CASE i ett nytt grid.
För det nya rutnätet så har jag satt intervall till 10’000 så jag behöver inte testa om det är jämt tiotal kilometer, men däremot så är det skillnad på x och y axeln med hänsyn till att koordinaterna är olika långa och att jag vill placera siffrorna symetriskt runt kilometersifforna. Jag behöver inte heller bry mig om höger eller uppe då jag väljer att ha dessa ”Avstängda”.
CASE satsen lägger till ett antal blanksteg, beroende på vilken axel det berör, och sedan läggs siffror före ”X0”, ett nytt mellanrum, följt av de avslutande tre siffrorna (som i praktiken är tre nollor…).
Genom att laborera med typsnitt, avstånd och orientering för dessa tre rutnät så kan jag skapa ett koordinatnät som i mitt tycke är det enda som egentligen saknats i QGIS för att kunna skapa bra kartor för utskrift.
I morgon utvecklar jag dessa anpassade koordinater med utskriftsmallar och presenterar förhoppningsvis ett sätt att göra ovanstående enklare även för de som inte tycker om att skriva in formler i uttrycksbyggaren (vem gillar inte att skriva formler?).
Bra information!