Förra veckan skrev jag om OSGeo 9 Live, som är en Linuxdistribution man kan köra från bland annat ett USB-minne.
Då märkte jag att en del minnen fungerade mycket bättre än många andra, utan att jag kunde förstå varför.
Nu tänkte jag undersöka om det finns någon mätbar förklaring som jag kan peka på.
Nu är det väldigt många faktorer som påverkar hur man upplever snabbheten i ett USB-minne, inte bara om det är USB2 eller USB3. För tydlighetens skull så bör jag nämna att jag enbart testat USB2 minnen som jag hade liggande hemma.
När jag började förra veckan använde jag ett Kingston minne på 8Gb, som jag inte hade några synpunkter på. Det fungerade helt OK. OSGeo9 Live bootar på ca 1 minut och 20 sekunder i min gamla dator, så det får bli referens.
Sedan provade jag med ett ”reklam” minne utan namn på 34Gb (?) som var fruktansvärt långsamt, och ett ”nytt” säkert krypterat USB-minne från Corsair som också var väldigt långsamt (när det fungerade att boota ifrån).
Nu har jag så tagit ett knippe minne och kört ett och samma läs- och skrivtest med USB Flash Benchmark som vem som helst kan ladda hem och köra (för Windows och installation krävs ej).
Jag börjar med det minne som jag tyckte fungerade bra, nämligen Kingston Data Traveler. Ett minne jag köpte för att det var gjort i metall. Boot: 1:20
Kurvorna ovan beskriver läs- och skrivhastighet för såväl små filer som stora. Att bara titta på kurvor från ett minne säger inte mig så mycket, men genom att jämföra detta i mitt tycke bra minne, med kurvor för minne som fungerar sämre kanske kan bringa lite klarhet.
Ovan syns kurvorna för det minne som fungerade väldigt mycket långsammare. Lite sämre läshastighet medan skrivhastigheten för stora filer är bättre. Kurvan svänger dock väldigt mycket, vilket jag har svårt att analysera.
Jag kan inte dra några klara slutsatser för varför detta minne bootar flera gånger långsammare än Kingston baserat på denna kurva. Boot 10:30
Det blev dock ganska tydligt varför det krypterade minnet från Corsair var så långsamt. Observera att skalan på dessa kurvor skiljer sig stort från de tidigare. Boot: låååång tid
Denna typ av minne är optimerade för små filer där läs- och skrivhastighet spelar mindre roll. Att köra hela system från denna typ av sticka är däremot inte lämpligt.
Andra minnen
Det var minnena ovan som jag testade med OSGeo9 Live i förra veckan. Jag har dock kört benchmark på några till och hittat fler intressanta skillnader.
Två SanDisk minnen av olika typ gav liknande kurvor (ovan). Dessa verkar vara speciellt effektiva för filer av mellanstorlek. Speciellt skrivhastigheterna imponerar där.
Med min amatörmässiga slutledning så borde detta minne passa ganska bra att köra OSGeo9 Live på, så det testar jag mot slutet på inlägget.
Transcend (ovan) har en snygg kurva för läshastighet, men även en skaplig skrivhastighet. Detta minne hade jag dock lite andra bekymmer med så detta kommer jag inte att testa med OSGeo9 Live just nu i alla fall.
Resultat
Hur gick det då med SanDisk minnet? Väldigt bra faktiskt. Det bootar på ca 38 sekunder vilket jag tycker imponerar i vilket sammanhang som helst. Det är inte många vanliga desktopsystem som klarar den boot tiden (åtminstone inte med jämförbar datorprestanda).
Nu är som sagt boot från USB en något extrem aktivitet för ett USB-minne och mina tester bör därför inte avgöra val av USB-minne generellt. Det är ju så att de flesta minnen används för att lagra eller flytta ett mindre antal dokument eller filer och i dessa fall spelar det kanske mindre roll om det tar 2 eller 6 sekunder att öppna eller kopiera.
Är det däremot stora eller många filer så börjar det påverka, inte minst om man skall läsa/skriva ofta till minnet.
När man köper USB minne så är det inte jättevanligt att läs- och skrivhastigheten anges. I en del fall där den gör det så kan jag också ifrågasätta om det stämmer (CorsAir Padlock 8GB har 19/13 MB/s läs/skriv angivet hos Dustin, jämför diagram ovan).
Det jag klart kan konstatera är dock att det är stor skillnad mellan olika minnen även om de alla är av typen USB2. Om du därför tycker att ditt ”live” system på USB går långsamt att boota, så prova att byta till ett minne från en annan tillverkare eller en annan modell.
Såg att alla test var med. FAT32. Jag blir nyfiken på hur det t ex skulle bli om man formaterade minnena med NTFS.
Eller varför inte Ext4, eftersom syftet är att köra ett Linuxsystem.
Jag tror valet av filsystem bara marginellt påverkar i denna typ av test dock.