En av nyheterna i QGIS 2.12, som detta inlägg handlar om är regelbaserade etiketter.
Tidigare har man i princip kunnat göra detta genom datadefinierade åsidosättningar där man med kod baserat på olika attribut kan koppla exempelvis typsnittsstorlek till olika typer av objekt. Med regelbaserade etiketter blir det dock betydligt enklare.
Jag har skapat ett testprojekt med tre klasser av objekt, med området mellan dessa så blir det fyra typer av etiketter jag vill skapa. Jag kommer att skapa etiketterna med ett linjelager, vilket ger en väldigt anpassningsbar placering, men tekniken fungerar på alla typer av objekt. Vill du se ett exempel på när jag använder linjer för att skapa dessa etiketter så har jag några videor på YouTube som demonstrerar detta.
Mitt linjelager har helt enkelt fyra olika typer av etiketter. Det är dessa som används för att separera de olika typerna av etiketter.
I lageregenskaperna under Etiketter så väljer man Regelbaserade Etiketter. I dialogen så finns det knappar för att lägga till och ta bort regler, samt för att ändra dessa regler. En genväg till några av dessa funktioner är dubbelklick och högerklick.
Ett tips är att börja med en regel och göra inställningar som skall vara gemensam för alla, eller många av de regler man har tänkt sig. Det kan vara exempelvis typsnitt, fontstorlek, färg, halo, skugga, eller vad som helst. Glöm heller inte att peka ut ”källan” till den text som skall användas. Därefter kopierar du denna regel så många gånger du behöver och anpassar dessa för varje regel.
Det är faktiskt inte svårare än såhär!
Skillnaden mot att inte använda regler är att då gör du inställningarna direkt under fliken för etiketter, medan nu får du öppna en ny dialog med i princip samma inställningar för varje regel.
Notera att du fortfarande har tillgång till datadefinierade åsidosättningar för dessa regler, så flexibiliteten och möjligheterna att skapa snygga etiketter har gått från ”väldigt bra” till ”saknar motstycke” i GIS-världen.