Nu pratar jag inte om geodatastandard, för det finns det! Alldeles för många dessutom. Jag pratar heller inte om symboler på kartan, vilket i och för sig är viktigt, men olika GIS program har olika förutsättningar att skapa symboler med specifika utseenden så det blir inte helt enkelt att harmonisera den typen av standarder.
Vad jag tänker på är tryckta eller utskrivna kartor och vilken information som finns på dessa, kanske framför allt i marginalen.
När jag googlar lite så är det svårt att hitta något med prefix SIS, ISO eller motsvarande, men mängder av åsikter och ”tyckande”. Olika organisationer har tagit fram egna standarder och exempelvis finns inom NATO militär standard för vilken information som skall finnas med i marginalen på kartor.
Trots en till synes avsaknad av internationell standard, så ser väldigt många kartor snarlika ut.
Att göra en lista över vad som bör finnas med blir ganska snabbt omfattande och bara för att nämna några mer eller mindre självklara saker:
- Titel
- Skala (numerisk – skalstock)
- Geodetiskt datum
- Projektion
- Produktionsdatum
- Producerad av
- Legender/Teckenförklaring
- Metadata om kartan
- Översiktskarta
Men finns det någon generell riktlinje för vilken information som skall vara med, eller var i marginalen den lämpligast placeras?
En standard skall helst inte begränsa designen av kartan, men bör kunna användas för att inte missa viktig eller avgörande information. Att som kartproducent kunna ”märka” sin karta med en standard kan för en konsument bli ett mått på kvalité.
En standard kanske skall delas in i flera delar.
- Ett minimum av information som skall vara med.
- Rekommenderat innehåll baserat på kartans skala.
- Exakt standard för exempelvis layout eller pappersstorlek.
- m.m.
Behövs det en standard för kartlayout? Kartor produceras ju i alla fall. Är layout viktig när kartor i allt större utsträckning konsumeras digitalt?