Bland kommentarerna till artikeln i tisdags påpekades mycket riktigt att det finns lagar som begränsar rätten att samla in och avbilda exempelvis vattendjup och skyddsobjekt.
I lag (1993:1742) om skydd för Landskapsinformation så regleras krav på tillstånd för sjömätning, fotografering och upprättande av databas med landskapsinformation.
Alla lagar har undantag och det finns säkert en ”praxis” jag inte känner till, men kortfattat gäller följande.
All djupmätning utom i insjöar, kanaler och vattendrag, är tillståndspliktig och tillstånd ges endast restriktivt.
Flygfotografering får ske, men det finns begränsningar i olika områden och det beror också på vilket beredskapsläge som gäller. Här är det därför lite luddigt när och om man får eller inte får, men det låter inte som att det ens krävs tillstånd när det inte råder höjd beredskap (hur vet man om det råder höjd beredskap?).
Databas med landskapsinformation får inte upprättas, om den skall ”föras med hjälp av automatisk databehandling”, vad nu det betyder (ADB?). Tillstånd skall ges om databasens innehåll inte kan antas medföra skada för rikets totalförsvar.
Undantag då. Landskapsinformation i skala 1:100’000 eller mindre är inte tillståndspliktig. Bilder eller landskapsinformation framställd enbart med hjälp av satellitbilder är inte heller tillståndspliktigt, så länge den inte kombineras med annan tillståndspliktig landskapsinformation.
Vad betyder detta för exempelvis Open Street Map?
Det går att skapa vägar, byggnader etc utifrån de satellitbilder som är tillgängliga där, men vad är skalan? Det går ju att avbilda information i OSM som är betydligt mer detaljerad än vad som är möjligt på en tryckt karta i skala 1:100’000.
Hur blir det om man är ute och läser vägskyltar, eller digitaliserar med GPS och lägger in i OSM?
Den som samlar in informationen borde inte vara tillståndspliktig, och eftersom databasen knappast finns i Sverige så…
Om någon då använder Open Street Map data för att framställa en karta i större skala än 1:100’000 och publicerar denna, vem har då brutit mot lagen?
Vem av oss alla GIS intresserade är det som borde bli lite nervös och fundersam över om man begår lagbrott? Överträdelser bestraffas med böter eller fängelse i upp till ett år (beroende på överträdelse).
Sedan har vi frikortet:
I ringa fall döms inte till ansvar
Vad det nu betyder…
0 svar på ”Vem får mäta, uppföljning”