Då finns så GeoNode 2.4 i skarp version för nedladdning.
sudo add-apt-repository ppa:geonode/stable sudo apt-get update sudo apt-get install geonode sudo geonode-updateip 127.0.0.1 geonode createsuperuser
Allt installeras på en (engelsk) installation av Ubuntu Server 14.04 LTS och IP adressen ovan byts mot den faktiska.
Det är inte svårare att skapa grunden för en geo-portal för framför allt intern användning inom en organisation.
Du behöver som jag nämnt tidigare se över en del inställningar, så som rättigheter i PostGIS/PostgreSQL och säkerhet i GeoServer innan systemet tas i full drift, men på http://geonode.org så finns väldigt bra instruktioner för bland annat detta och jag har även många tidiga artiklar om GeoNode.
Vill du använda GeoNode för att publicera kartor i en befintlig webb-portal så är det inte heller särskilt krångligt, men lite krångligare blir det om du vill anpassa portalen och göra den helt egen. Även för detta finns det instruktioner på geonode.org. Detta blir aktuellt inte minst om du vill skapa en publik geoportal på Internet.
Några exempel på portaler som är byggda på GeoNode:
FN World Food Programme
MapStory
Vad kan jag göra
Varför gillar jag GeoNode? För denna artikel så har jag:
- Installerat Ubuntu Server 14.04
- Installerat GeoNode (kommandon ovan)
- Loggat in på portalen och klickat på ”Kartor” och ”Skapa en ny karta”
- Panorerat och zoomat, klickat på ”Export Map”
- Klistrat in genererad kod (HTML en rad).
I kartan går det att växla mellan olika grundkartor, skriva ut, mäta, med mera. Det går till och med att växla till 3D (om man har Windows eller Mac).
Jag har svårt att se hur det kan bli enklare att lägga till en karta på en befintlig hemsida.
GeoNode fungerar utmärkt med befintliga GIS strukturer då den är helt fristående. ArcGIS eller QGIS spelar ingen roll. Om du däremot vill så kan du integrera såväl PostGIS databasen och GeoServer med din befintliga QGIS infrastruktur inte minst med tillägget ”GeoServer Explorer” som snart släpps officiellt.
Meranvändning
GeoNode är främst en geoportal, men kan även hantera dokument i många olika format.
Det går att ladda upp och sätta attribut på massor av filer, vilket gör dessa sökbara och möjliga att länka till och från kors och tvärs i portalen. GeoNode blir därmed även en Document Management Server (DMS) som på många sätt kan hantera dokument minst lika bra som exempelvis Microsoft SharePoint.