Nu börjar då Copernicusprojektets Sentinel 2 satelliter leverera bilder mera regelbundet och det skall inte dröja länge innan det finns heltäckande bilder över hela jorden tillgängliga för nedladdning.
Vädret sätter dock vissa gränser för vad som är synligt, så jag tänkte titta på ett annat område med lite färre moln för närvarande.
Sverige har ju militära förband på plats i Mali sedan ett drygt år tillbaka. Läser man lite på Internet så framgår det att utgångspunkten för delar av missionen är i anslutning till flygplatsen i Timbuktu, så varför inte ta sig en titt…
Via https://scihub.copernicus.eu kan man söka efter och ladda hem bilder.
Jag hittar snabbt ett dataset över det intressanta området taget den 30 November, vilket när jag skriver detta är en vecka sedan. Mer aktuella bilder än så kan bli aktuellt när även satellit 2b sänds upp nästa år.
Det är väldigt mycket data att hämta hem och jag behöver långt ifrån hela ytan, men jag låter nedladdningen stå på medan jag gör annat.
Det är ett väldigt högt tryck på scihub och sökningar, nedladdningar med mera kan ta lång tid (i bästa fall).
Jag bygger ett virtuellt raster med band 2, 3, 4 och 8A (använder dock ej 8A i bilden ovan). Band 2 är blått (ungefär) och inläst som band 1 i den virtuella rasterkatalogen. Band 3 grönt, inläst som band 2 och slutligen rött (-ish) från band 4, inläst som band 3.
Pixelupplösningen är på 10 meter så några detaljer är det inte tal om men sådant som är större, eller i trakten av dessa 10 meter kommer att vara synligt.
Vad kan jag göra i bilderna då?
Ja lite generell infrastruktur är möjlig att identifiera, men man digitaliserar inte direkt byggnader i allmänhet.
Det går att mäta saker ganska bra, exempelvis är den belagda landningsbanan på flygplatsen 2’220 meter. De bebyggda delarna av staden Timbuktu är ca 10 kvadratkilometer och ligger ca 4,5 kilometer norr om flygplatsen.
Med hjälp av de multispektrala banden så kan man också klassa terrängen något. Det är speciellt lätt att kontrollera förekomsten av vatten med band 8A.
Och från dessa band kan man konstatera att det inte direkt är torka i området runt Nigerfloden. Det går till och med att se vattnet i kanalen upp till Timbuktu.
Vill du läsa mera om vad som pågår, framför allt i vardagen, nere i Mali och det svenska förbandet så kan du kolla på http://blogg.forsvarsmakten.se/malibloggen