Nytt klimatavtal undertecknat och förhoppningsvis så kommer klimatförändringarna och global uppvärmning att avstanna, eller ännu hellre återgå till ett mer ”hälsosamt” läge.
Det finns nationer som varit väldigt påstridiga när det gäller 1,5 graders mål, då 2 grader i princip lägger dessa länder under havsytan. Men vad händer i Sverige när havet stiger?
För att göra det mera visuellt så utgår jag från två scenarion, som båda är osannolika och extrema, men vem vet vad som händer i framtiden om klimatavtal inte följs?
Det första scenariot innebär att 10% av jordens landbaserade isar smälter. Detta motsvaras av den is och de glaciärer som finns på Grönland. Detta kommer att höja havsnivån med runt 7 meter. Beroende på var du letar efter fakta så kan denna siffra variera något, men då det ändå är ganska osannolikt så spelar den faktiska siffran mindre roll.
I Stockholm så kommer Mälaren att breda ut sig ganska ordentligt. I den här skalan så är det inte jättestor skillnad dock. Värre ser det ut för Göteborg.
Hela centrala Göteborg ser ut att läggas under vatten när Göta älv blir Göta ”flod”. Värst blir det nog dock för Malmö.
I princip hela Skånes kustlinje förändras när bland annat Skanör Falsterbo läggs under vatten.
Vad skulle då hända om de återstående 90% av landisarna smälter? Detta motsvarar isarna på Antarktis, men med en temperatur under -30 så krävs det ohälsosamt höga temperaturförändringar för att detta skall hända. Men om det inträffade så skulle vattennivån stiga med sammanlagt knappt 70 meter, och då behöver jag inte längre visa detaljkartor som ovan för att man skall se konsekvenserna.
Ingen av våra större kuststäder kommer att överleva en sådan nivåhöjning. Stora delar av Skåne och hela Mälardalsregionen kommer att hamna under vatten om detta sker. Öland och Gotland läggs i princip helt under vatten också.
Hur ser det ut i Norrland då?
Med tanke på var de större befolkningscentrumen ligger så blir det inte bättre där. Jämfört med Stockholm så behöver man dock inte flytta jättelångt innan man kan gå torrskodd till grannen.
Detta är dock ett högst teoretiskt resonemang som är högst osannolikt. Det kan däremot inte, med nuvarande geografi, bli värre. Om nu det är någon tröst.
Det skulle vara intressant att veta (översiktligt) hur man skulle kunna göra analysen själv, för oss som inte är superanvändare, dvs var kommer data ifrån osv? Inlägget ligger ju under Metoder! 🙂
Kartan består av LM öppna höjddata där jag helt enkelt satt transparens till 100% för pixlar med värden över en viss nivå. De återstående pixlarna ritas ut med enhetlig blå färg och lätt transparens.
Ur ett vetenskapligt perspektiv så är detta fusk, då jag inte tar hänsyn till exempelvis ”flöde” vilket skulle göra det betydligt mer komplicerat.