När vi använder geografiska data i Sverige så använder vi SWEREF99TM som referenssystem. Detta ger plana koordinater i meter med god överensstämmelse för hela landets yta. När vi däremot skall sätta in Sverige i ett större geopolitiskt sammanhang så stöter vi på flera problem.
I detta inlägg så undersöker jag några alternativ med fördelar och nackdelar, samt ger ett förslag på alternativ lösning.
I bilden ovan visas Sverige med så mycket av omgivningen som är möjligt att visa utan att det blir konstigheter på grund av den valda projektionen SWEEREF99TM. Projektionen är baserad på, eller motsvarar, UTM 33 med centermeridian 15°. Överensstämmelsen är därmed god i nord-syd från pol till pol, men blir gradvis sämre i öst-väst riktning.
Om man använder en ren oprojicerad karta som referens:
Så kan man avbilda hela jorden snabbt och enkelt, men avbildningen blir väldigt teknisk och inte alls representativ för hur verkligheten ser ut. Detta är ett problem som är speciellt påtagligt ju närmare polerna man kommer. Med tanke på att Sverige ligger mellan 55° och 70° nord, och att vårt närområde, eller vår ”region” sträcker sig betydligt längre norrut. Ett oprojicerat system är därför direkt olämpligt för att visualisera vår plats i relation till vår omgivning.
Google, med flera online karttjänster använder en variant av Mercator, ibland kallad Pseudo Mercator.
Inte heller detta är dock problemfritt. I denna projektion har man kompenserat genom att gradvis sträcka ut geografin mot polerna, vilket ger en bättre ”rätvinklighet”, men när man tittar på ett större geografiskt område så blir det omöjligt att bedöma avstånd, då skalan expanderar ju längre norrut man kommer.
Skall vi avbilda vår region någorlunda trovärdigt så fungerar detta inte heller!
För att avbilda en region med begränsad utsträckning så skulle jag tro att det enklaste är en projektion i ett plan. Ett exempel på detta är Universal Polar Stereographic eller UPS, som används för att avbilda polerna och dess närområde.
UPS anses vara ”ok” från pol till runt 60°, vilket innebär en region med en radie på 30° eller ca 3’000 kilometer. I bilden ovan avbildas Europa i UPS, fast orienterat med Europa i fokus.
UPS är som det är definierat inte heller särskilt bra för att avbilda Sverige med närområde, men det finns potential.
Ett koordinatsystem kan definieras i PROJ4 format. UPS (nord) ser då ut så här:
+proj=stere +lat_0=90 +lat_ts=90 +lon_0=0 +k=0.994 +x_0=2000000 +y_0=2000000 +datum=WGS84 +units=m +no_defs
Det går att utgå från detta format och denna definition för att ”flytta” projektionsplanet till en plats som bättre passar för Sverige.
Lat_0 och lon_0 anger centrum för det stereografiska planet. Genom att ange 15 för lon_0 sätter vi samma utgångspunkt som för SWEREF99TM och då det är Sverige som är intressant så kan vi utgå från en ungefärlig mitt i landet och jag använder 62,5 grader.
Lat_ts är den latitud som skall utgöra skalreferens (true scale) och även här kan vi ange samma grader som tidigare.
Det går säkert att justera ”utplattning” med mera ytterligare men jag provar nedanstående.
I QGIS är det enkelt att skapa anpassade koordinatsystem baserat på PROJ4. Under menyn ”Inställningar” kan man enkelt kopiera en befintlig definition, modifiera och spara denna under ett eget namn.
Om man applicerar en radie på 30°, eller drygt 3’000 km så inkluderas hela Europa, Grönland och stora delar av ishavet och centrala Ryssland.
Den här projektionen blir lagom representativ för vårt närområde, och det går att känna igen sig ganska väl i de kartor som brukar användas. Det blir däremot lite tydligare att avstånden är mindre än vad man kanske tror i de norra regionerna. Kanske inte så konstigt att Ryssland satsar så mycket på denna region militärt.
Förvrängningen ökar ju däremot ju längre bort man kommer från Sverige så den utsträckning som visas ovan är nog så långt man bör sträcka sig utan att introducera lite för många felaktigheter. Som jämförelse visas ett betydligt större område i bilden nedan.
Vad är då slutsatsen av detta inlägg?
Jorden är inte platt! Men vi ramlar inte av för det. Vi skall inte vara rädda för att experimentera med projektioner, så länge vi är tydliga med vad det blir för konsekvenser. Jag tycker att Swedish Plane Stereographic (coolt namn eller hur) är ett utmärkt sätt att åskådliggöra Sverige i en intressant geopolitisk region. Vanliga projektioner ger inte så mycket fokus till den norra landsdelen som den förtjänar.
Att det är stora affärsmässigt ekonomiska intressen i de centrala och södra delarna är en sak, men det är klokt att inse att alla i vår region inte har samma prioriteringar.