Jag använder Ubuntu med Gnome normalt, och Xfce eller Xubuntu på en del klienter när ”snygghet” inte är jätteviktigt. Men är det ”fint” nog att använda Ubuntu när man använder Linux som huvudsakligt operativsystem?
I detta inlägg så startar jag med en tom virtuell dator i VirtualBox och provar att installera CentOS 7, som anses vara en mera ”professionell” variant av Linux.
Men är det bättre än Ubuntu?
CentOS är ett ”Community ENTerprise Operating System” från RedHat familjen som fokuserar på stabilitet, robusthet och säkerhet, vilket skall tilltala professionella användare.
Det går att hämta olika distributioner från https://www.centos.org och jag kommer att använda CentOS7 från en ”Everything ISO”.
Det går att testa media först och sedan installera, eller installera direkt. Det finns inget läge för att ”testa” utan att installera.
Det är inte en lika linjär installation som för Ubuntu, utan här kan man konfigurera installationen i olika områden tills man är nöjd och sedan köra igång installationen.
Under ”Software Selection” kan man bestämma en inriktning för datorn. Detta val styr vilka program och tjänster som installeras som grund i datorn.
Jag väljer Gnome Desktop och lägger till standardprogrammen samt kontorsprogram. Det anges inga detaljer, så vi får se vad det blir.
Nästa steg är att sätta ett root lösenord och skapa en användare, och sedan är installationen igång.
Efter omstart så möts man av texten ovan, men det är inget att oroa sig över. Klicka på texten och kryssa i rutan att licensvillkoren accepteras.
Sedan möts man av en vanlig inloggningsskärm och efter inloggning ett vanligt Gnome skrivbord. Första gången så startar en ”initial setup” som hjälper dig att konfigurera inställningar och koppla exempelvis Google och Microsoft konton till systemet.
Det startas även en hjälpsida för att komma igång med CentOS, vilket är förvånansvärt hjälpsamt. Kommer man från en Windows eller OS X miljö så får man här en snabb introduktion till fönsterhantering, växla program med mera fungerar i skrivbordsmiljön, men även instruktioner för hur man ändrar datum och tid, bakgrund, ansluter till nätverksresurser och så vidare.
Ja, sedan var det inte så mycket mera…
Allt det där vanliga finns installerat, precis som i de flesta andra Linux distributioner. Webbläsare, e-postklienter, office paket med mera.
Men det är gamla versioner! De kan hända vara extra stabila, men allt är gammalt!
Det är heller inte så lätt att installera nya program från tredje part. CentOS använder rpm för installation och det går att lägga till en del repos, men det är ett begränsat utbud och det mesta måste göras från terminalen.
För mig så kommer CentOS inte att vara ett alternativ! Den enda möjligheten att installera QGIS ger mig exempelvis version 1.8, vilket är en flera år gammal programvara.
Man kanske kan motivera användandet på klienter där stabilitet är extra viktigt, men jag har svår att tänka mig en situation där en användare skulle nöja sig med CentOS som huvudsaklig arbetsmiljö. Har man väldigt specifika tillämpningar i åtanke så kanske, men annars så har man betydligt större flexibilitet via exempelvis någon av Ubuntu varianterna, men det finns flera distributioner som är betydligt trevligare än CentOS.
Enterprise här är servermiljö, inte skrivbord. Servrar kör utan grafisk server igång eftersom den duger resurser, och ganska mycket.
Om du vill ha skrivbord och det senaste med RedHat, så är det Lenovo du skall titta på.
Styrkan hos CentOS är att program får säkerhetsuppdateringar även på gamla program. Installationen behöver inte göras om varje halvår.
Fast om man kommer från Ubuntu så är det nog Debian som är enklare lösning för Enterprise kvalitet. Exempel på enterprice är Solaris, som gör att program kompilerade fortfarande fungersr att köra på senaste versionen, 20 år senare. Eller java som är likadant, med stabilt programgränssnitt ned på instruktionsnivå. Inget du får med. NET.
Suck, telefon är inte så optimalt att skriva inlägg från. Det skulle stål
”Servrar kör utan grafisk server (dvs X11-systemet) igång eftersom den suger resurser, och ganska mycket.”
”Om du vill ha grafiskt skrivbord och det senaste med RedHat, så är det Fedora du skall titta på.”