QGIS är inte på något sätt känt för att kunna visualisera data i 3D på ett påtagligt bra sätt.
Men är det då helt kört om man ändå vill använda QGIS? Nej det är inte, och alternativen är inte helt usla, även om det finns en del kvar att önska.
Till att börja med så finns det en inbyggd funktion för att visa data i 3D med ett tillägg kallat ”Globe”. Detta är ett gammalt tillägg där det skett en väldigt begränsad utveckling de senaste åren, men det kan vara något att bygga vidare på, om det finns någon som kan tänka sig att finansiera utvecklingen av det.
I Windows 10 så har jag återkommande problem att få tillägget att fungera över huvud taget, men när det gör det så skapar det en global vy i 3D, där lager i QGIS visas draperade över jordytan. Som standard så visas globen med höjddata från en online-tjänst samt med blue-marble satellitdata. Detta kan dock ändras i inställningarna för tillägget och det går även att lägga till egna höjddata om man så vill.
Det finns en hel del inställningar i övrigt också och det finns verktyg för att synka 2D vyn i QGIS med 3D vyn i Globe, men då det strulat en del för mig så har det varit svårt att kontrollera.
Globe renderar data efter behov beroende på hur man panorerar och zoomar. Om man nöjer sig med att i förväg definierar vilket område och vilka lager som skall visas i 3D så finns det ett annat tillägg man kan prova, nämligen QGIS2threejs.
Om man har höjddata i projektet så är det inte alls svårt att skapa en 3D version av kartfönstret med rätt inställningar i dialogfönstret som öppnas när man kör tillägget.
Det finns flera finesser med tillägget där man kan hantera draperade raster för sig och objekt (punkter, linjer och ytor) för sig.
Insticksprogrammet skapar filer i en temporär katalog och öppnar dessa i en vanlig webbläsare. Visualiseringen är mycket snygg och snabb, men den är väldigt statisk, även om det går att göra en del inställningar i webbgränssnittet. Som att tända och släcka lager och hantera virtuella höjdplan.
En fördel med insticksprogrammet är att det går att peka ut en katalog och skapa alla filer som behövs för att visa området i en webbläsare. Dessa kan man sedan sprida till andra genom att packa katalogen i en zip fil, eller dela sökvägen på Internet eller lokalt nätverk. Det enda en användare behöver är en någorlunda modern webbläsare, QGIS behöver inte vara installerat.
Ett användningsområde jag kan tänka mig är om man skapar en ny detaljplan för ett område. Denna kan med rätt symbolsättning och grunddata bli väldigt trevligt visualiserad i 3D på detta sätt.
Slutsatser
QGIS är inte jättebra på 3D, men det finns möjligheter. Globe är ett lovande koncept, men det krävs mycket utveckling innan det är i närheten av att bli riktigt användbart. QGIS2threejs däremot är för rätt tillämpningar väldigt användbart. Det ger inte enorma möjligheter men för att visualisera geografi i begränsade områden är verktyget alldeles utmärkt.