En av mina favoritsviter på Linux som enkelt ger tillgång till geodatabaser och geoservrar med enkelt stöd för webbkartor och OpenLayers, med mera, har släppts i ny version.
Vad är nytt, och hur kommer man igång? Häng med så kommer en snabb genomgång.
Som tidigare så krävs endast några enkla kommandon i terminalen på en Ubuntu Server (14.04) för att allt skall komma igång. Det går att installera på andra system också, men jag föredrar Ubuntu.
sudo su - wget -qO- https://apt.boundlessgeo.com/gpg.key | apt-key add - echo "deb https://apt.boundlessgeo.com/suite/latest/ubuntu/ trusty main" > /etc/apt/sources.list.d/opengeo.list apt-get update apt-get install opengeo
Den här gången laddas 968 Mb hem och installeras med ovanstående kommandon.
När detta är klart kan man ansluta en webbläsare till servern på port 8080 och katalogen ”dashboard”.
http://ip-adress:8080/dashboard
OpenGeo Suite har successivt blivit bättre och bättre, inte minst mera användarvänligt.
Hjälpen i form av inbyggda texter och tutorials som finns online är faktiskt riktigt bra när man skall komma igång med kartor som tjänst i en öppen källkodsmiljö.
Som vanligt så finns det saker man måste göra för att allt skall fungera i en produktionsmiljö, inte minst för att stärka upp säkerheten, men det har jag skrivit om flera gånger tidigare.
Vill du däremot snabbt komma igång med exempelvis GeoServer så kan det vara bra att känna till att standardinloggning är ”admin” och lösenordet ”geoserver”.
Använder man QGIS så skall man absolut ladda in och aktivera insticksprogrammet ”GeoServer Explorer” från Boundless.
Med detta tillägg, som i och för sig är lite mindre omfattande än deras tidigare OpenGeo Explorer, så kan man faktiskt hantera data i servern så passa bra att det känns lite onödigt att sätta upp anpassningar för PostGIS som jag annars brukar göra för att få direkt access till databasen. Det fungerar utmärkt att ”klick-dra” lager från GeoServer Explorer till kartytan, och det är heller inte svårt att ladda upp data till servern direkt via två dedikerade knappar. I bilden ovan har jag valt att ladda upp enstaka lager, men det går även att ladda upp hela projektet som ett grupplager. De lager som laddas upp på detta sätt läses däremot inte in i PostGIS databasen utan behålls som exempelvis shape. Vill man använda PostGIS, så får man ta besväret med att sätta upp rättigheter med mera i PostGIS (mer om detta i äldre inlägg). Förhoppningsvis så bygger Boundless in bättre stöd för direkt PostGIS access i GeoServer Explorer i framtiden.
Stilar i QGIS och stilar i GeoServer är inte riktigt kompatibla, men GeoServer Explorer gör ett skapligt jobb med att översätta stilarna så mycket det går. Vill du ha större kontroll över stilarna så går det att redigera SLD direkt. Men det går även att gå till GeoExplorer via http://ip-address:8080/geoexplorer, där man inte bara kan skapa webbkartor som kan infogas på andra webbsidor, utan även redigera olika lagerstilar.
OpenGeo Suite är öppen källkod och fri att ladda hem och använda. Boundless har dessutom en Enterprise variant där det dessutom ingår support och extra verktyg som ”Suite Composer” som ger ytterligare möjligheter att skapa skräddarsydda webbkartor på ett relativt smidigt sätt.
Har man inte egna servrar så kan man även köpa OpenGeo Suite som molntjänst, vilket kanske passar en del (varför skulle man inte vilja ha kontroll på sina egna servrar?). Tjänster som sannolikt är tillgängliga i Sverige inkluderar Amazon Web Services och Windows Azuremarketplaces.
Sitter man med en äldre OpenGeo Suite så finns det instruktioner på http://boundlessgeo.com om hur man uppgraderar så att man kan behålla alla gamla inställningar och data.
Vad är det då som är nytt i OpenGeo Suite 4.8?
Ja en hel del, men det mest påtagliga för mig är att det nu finns stöd för PostGIS kurvor. I och med att detta stödet nu finns i såväl QGIS som i GeoServer så kan man utan problem (?) skapa, redigera och publicera data med kurvgeometrier.
MapBox Vector tiles, NetCDF och förbättrad JPG komprimering är andra saker som lyfts fram i denna release som påtagliga förbättringar.
Sammantaget så är OpenGeo Suite en väldigt kompetent lösning för QGIS kontoret. Om man använder andra GIS så är fortfarande OpenGeo Suite en bra lösning, speciellt om man kombinerar med servertjänsten ”GeoNode” (Installeras separat). I en del fall så kan till och med GeoNode ersätta sviten med i princip samma tjänster, men en kombination av GeoNode och OpenGeo Suite ser jag som den optimala (gratis-) basen för hantering av geodata i en öppen källkodsarkitektur.
Lite synd att du inte testkör Opengeosuite på windows. Då hade du kunna testa Cartoview som just kompletterar boundless lösning med geonode och möjligheten att publicera tjänster som ArcGIS feature services (http://www.cartologic.com/cartoview/).
🙂
Så, varför går den då inte att köra i andra system än MS Windows? Det är en stor begränsning, speciellt som fler kommuner och myndigheter går över till att i vart fall distribuera GIS via OSS-programvara. Som just har finessen att kunna köra på många olika OS.
Kan man nog om man kollar in deras repo på github, jag läste inte den delen innan jag tipsade om den 😛