Ny vecka, och ny QGIS. Har du hittat någon favorit bland alla nya funktioner? Personligen så tycker jag om väldigt mycket i nya QGIS, och då inte framför allt det som brukar vara ”stort” och ”flashigt”, utan alla små saker som att kunna kopiera ett symbollager när jag skapar/bygger nya symboler. Läs mer om nyheterna i 2.14LTR. Kommer du från 2.8LTR så bör du dessutom kika på nyheterna i 2.10 och 2.12 som är inkluderade i 2.14LTR.
Detta inlägg kommer inte att handla så mycket om QGIS, utan mer om en kanske ”optimal” distribution av Linux (och installation av QGIS). Och varför just du äntligen skall våga prova Linux.
Den här gången är det inte bara lättinstallerat, utan om man kommer från Windows så kommer man känna igen sig så pass mycket att man inte kommer att ha några som helst problem att börja jobba direkt. Och jobba direkt kan man, för här kommer allt det där som man ibland får efterinstallera med direkt från början, med några få undantag (exempelvis QGIS).
Det är Linux Mint det handlar om och då med skrivbordsmiljön XFCE. Med Linux så kan man välja skrivbordshanterare på ungefär samma sätt som man väljer officepaket på Windows. Om man inte trivs med en typ av skrivbord finns det massor av andra att prova, och nu pratar jag inte om att byta bakgrundsbilder.
Normalt kommer Mint med ”Cinamon” men det går att få ett flertal olika skrivbordsmiljöer, och en av mina personliga favoriter är då XFCE. Normalt använder jag Gnome3 (ser fram emot Ubuntu Gnome 16.04LTS) men på lite ”svagare” datorer och där ett mer traditionellt skrivbord är önskvärt så föredrar jag XFCE.
Direkt efter uppstart så hittar man en ”startknapp” nere till vänster, lite snabbgenvägar jämte den och ett aktivitetsfält med klocka och lite andra indikatorer nere till höger. Ikoner på skrivbordet, och med ett högerklick kan man exempelvis enkelt byta skrivbordsbild, antingen till någon av alla som följer med, eller till något eget.
Som vanligt med Linux så är det väldigt lätt att ändra utseende och beteende i skrivbordsmiljön, och man kan helt enkelt skräddarsy och anpassa det mesta så att det blir precis som man vill ha det.
Som standard så följer det med såväl Libre Office 5, som Gimp men däremot saknar jag bland annat Inkscape.
Den inbyggda programhanteraren gör det däremot enkelt att söka efter och installera Inkscape, med flera program som man kanske saknar. Du hittar programhanteraren i ”Inställningar” som har en egen knapp direkt i ”startmenyn”.
QGIS däremot skall man nog inte installera på det här sättet då det innebär att man får version 2.0.1 (som är, typ jättegammalt). Håll därför ett öga på versionsnummer innan du installerar, så att du får den senaste stabila versionen. På programmens hemsidor så brukar det finnas instruktioner för hur man installerar den senaste versionen om det som finns i programbiblioteket är lite väl gammalt.
På http://qgis.org så får man goda instruktioner för hur man går till väga, även om just Linux Mint inte finns beskrivet. Mint är däremot baserat på Ubuntu/Debian så dessa instruktioner fungerar, men vill du inte skriva i terminalen så kommer här ett alternativ.
Börja med att öppna ”Programkällor” som också finns i ”Inställningar”, välj därefter ”Autentiseringsnycklar” och ”Hämta en nyckel…” samt knappa in den nyckel som anges på QGIS installationssida (3FF5FFCAD71472C4).
Bry dig inte om att det står ”8” tecken i dialogrutan, det fungerar i alla fall (det är de sista 8 tecknen i nyckeln ovan är det man är ute efter så egentligen räcker det att ange D71472C4).
Gå därefter till ”Övriga programförråd” och lägg till ett nytt. Redigera textsträngen till ”deb http://qgis.org/debian trusty main”. Klicka ”OK” och därefter ”Uppdatera cachen”.
När du sedan åter startar ”Programhanteraren” och söker efter QGIS så är det den senaste versionen som dyker upp. Vill du redan nu börja tjuvkika på nästa version så anger du ”http://qgis.org/debian-nightly” i strängen i stället, men i övrigt samma innehåll.
Ganska snabbt är man sedan igång med sitt favorit-GIS.
Är då Linux bättre än Windows? Eller är OS X bättre? Det är som att jämföra äpplen, päron och bananer… De är olika och lika på samma gång. Är Linux snabbare? Inte nödvändigtvis! Är linux säkrare? Kanske. Vad man föredrar är en högst personlig fråga, men att säga att man föredrar något antyder ju att man åtminstone provat själv och dragit sina egna slutsatser.
Jag tycker inte om att tjata om operativsystem, men det är distributioner som Linux Mint XFCE som gör det enkelt att motivera för någon att åtminstone prova. Den distribution jag laddat ner (64-bit ISO) går dessutom att köra ”live” om man bränner den till en DVD eller lägger på en bootbar USB-sticka (använd exempelvis Universal USB Installer på Windows).
Då kan man prova hur mycket man vill först, och när man väl tänker installera på en dator så är det bara att klicka på skrivbordsikonen ”Install”.
Det måste vara mängder av datorer i svenska hem som mer eller mindre nyligen pensionerats till förmån för något nyare och ”bättre”. Dessa maskiner är utmärkta kandidater för att testa Linux, inte minst då Linux generellt, och absolut XFCE, klarar av att köras på hårdvara med lite sämre prestanda. Tio år gammal dator? Inga problem!
Vad kommer man inte att se i Linux då? Ja Microsoft Office är ett exempel, men Libre Office kan inte bara läsa och skriva Microsoft Office filer, det ser även rätt bra ut nu för tiden. Du kommer heller inte att se vare sig ”bloatware”, ”malware” eller virus, även om en del pop-up fönster fortfarande dyker upp när du surfar. Skype, spotify, dropbox, Google Crome… fungerar dock precis som vanligt även i Linux.
Vad behöver man vara orolig för?
”Det finns inte de program jag behöver.” Nej, exakt de versioner av program du brukar använda på Windows kanske inte finns, men program som gör samma sak finns nästan garanterat några musklick bort. Och inte behöver du betala något för dem heller.
”Jag kan inte spela på Linux”. Jodå, men samma förbehåll som ovan gäller. Det är få program som är gjorda för Windows som går att köra direkt på Linux, så de mest krävande spelen kommer inte att fungera, men det finns alla möjligheter att spela spel även på Linux, och inte bara patiens, schack och minröj. OpenArena (Quake3) och Minecraft går exempelvis utmärkt att spela på Linux och via Steam så kan man spela åtminstone del av det utbudet och med Google Chrome så kan man installera en del spel direkt genom webbläsaren (även Angry Birds). Linux är dock inte primärt inriktat mot ”gamers”.
”Jag kan bara Windows”. Har du provat något annat?