Jag har tidigare skrivit om ”GeoGit”, som nu bytt namn till ”GeoGig” (vet inte varför). Senast var för ungefär två år sedan då det började dyka upp något som faktiskt gick att prova, men det var inte mycket mer än ett koncept.
Nu har det, tack vara Boundless med flera, utvecklats vidare och skapats insticksprogram för såväl GeoServer som QGIS. Boundless har dessutom paketerat GeoGig tillsammans med GeoNode under namnet ”Boundless Exchange” som dom med berörda insticksprogram refererar till som alternativ till ArcGIS Portal for Server eller ArcGIS OnLine.
I detta inlägg tänkte jag se hur långt man kommer med GeoGig och insticksprogram för QGIS, och om det verkligen är ett alternativ till ArcGIS Portal for Server.
För att prova GeoGig med QGIS så behöver man faktiskt inte skapa någon server eller installera databaser etc. Det räcker att ladda hem och packa upp en katalog från GitHub. Och det gäller att man packar upp på rätt ställe…
Hämta paketet här.
Det är en ganska stor zip-fil som skall laddas hem och innehållet packar man sedan upp i sin egen plugin-katalog (som i bilden ovan). Det är inte bara ett insticksprogram som installeras, utan även en version av GeoGig.
Detta gör det inte bara snabbt och enkelt att testa, utan om man har en central GeoGig server så kan man ”checka-ut” data, redigera off-line och sedan ”checka-in” en uppdaterad version av dessa data.
När man packat upp filerna så behöver man starta om QGIS och sedan gå in och aktivera insticksprogrammet ”GeoGigClient”.
Med insticksprogrammet får man en ny meny och ett antal nya verktyg, exempelvis ”GeoGig Navigator”.
När man skapat ett ”Repository” så kan man expandera och högerklicka på det för att lägga till lager från det nu aktiva QGIS projektet. Här fick jag felmeddelande så jag provade att direkt i QGIS Lager högerklicka och välja ”Add layer to Repository…” från menyalternativet ”GeoGig”.
Sedan får man peka ut vilket Repository som man skall skicka till, om man har flera. För att spåra ändringar så krävs det ett dedikerat fält ’geogigid’, och om man inte ställt in att detta fält skall läggas till automatiskt så får man upp en fråga om det.
Eftersom man vill kunna spåra ändringar i ett lager som skall redigeras av flera så behöver man också fylla i ett användarnamn och e-post.
Sedan är det klart!
Om man nu redigerar ”sitt” lager genom att ändra, lägga till eller ta bort data, så kommer detta att ”spåras” i GeoGig.
När man redigerar ett lager som man har ett ”Repository” för så får man upp en dialogruta när man växlar redigeringsläge eller sparar ändringarna. I denna kan man fylla i en kommentar som berättar vad det är för ändringar man gjort så att spårbarheten förbättras.
Sedan börjar det riktigt intressanta!
Genom att högerklicka på lagret i QGIS och välja ”Browse layer history…” från menyn GeoGig så får man upp en lista med alla ändringar/redigeringar.
Om man i sin tur högerklickar på något i denna lista så får man upp ytterligare alternativ.
Listan kommer man även åt via GeoGig Navigator. Där man även kan ”synka” dessa data med en annan GeoGit Repository.
Nu har jag inte något centralt Repository att synka mot, men jag kan direkt se vilka fördelar detta kan ha och det ser faktiskt inte ut att vara särskilt svårt heller.
Avslutning
Vad är det då som händer här. Alla redigeringar görs i ett lokalt lager! GeoGig databasen håller reda på alla ändringar i lagret. Vem som gör dem och när sparas också i GeoGig databasen. Om man vill kan man skapa en ”gren” av ett masterlager, vilket i praktiken skapar ett nytt Repository och även en lokal kopia av lagret (tror jag). När man sedan redigerat något så kan man synka det lokala lagret med ”master” och därmed överförs ändringar tillsammans med GeoGig databasen som håller koll på historiken.
Nästa steg för mig blir att se hur jag gör för att sätta upp GeoGig på en server och kanske sätta upp master-lager från PostGIS. Något annat än shape stöds dock inte för närvarande så just det får jag vänta med.
Nyckeln till användarvänligheten är som sagt insticksprogrammet i QGIS, vilket kan betydligt mycket mer än vad jag hunnit gå igenom här.
Den som sitter med QGIS på en Kommun, eller motsvarande, och ansvarar för en ”Kommunkarta” som uppdateras av flera personer borde bli väldigt nyfiken på det här med GeoGig och insticksprogrammet från Boundless.
Är det helt perfekt då? Nej inte riktigt än, men det som går att hämta från http://geogig.org är ”bara” en andra release candidate, och med Boundless i ryggen så har jag goda förhoppningar att även de som inte köper Boundless Exchange kommer att kunna dra nytta av funktionaliteten i GeoGig.