I går tittade jag på GeoGig generellt och mer praktiskt på insticksprogrammet för QGIS som tillför denna väldigt bra funktionalitet.
Idag tänkte jag försöka skapa en GeoGig Server som jag sedan kan koppla min QGIS klient till för att ”checka ut” och ”checka in” data ifrån.
Hänger du med så får du veta hur det gick.
Jag börjar (som vanligt) med en Ubuntu Server 14.04, men det skall bli skönt att snart få byta till 16.04. GeoGig kräver JDK-8 så om du inte har detta installerat så bege dig till Oracle.com och gör det först (detta var nog det krångligaste av allt på en virtuell maskin).
wget http://iweb.dl.sourceforge.net/project/geogig/geogig-1.0-RC2/geogig-1.0-RC2.zip sudo unzip geogig-1.0-RC2.zip -d /etc PATH=$PATH:/etc/geogig/bin
Den sista raden gör att det går att köra kommandon från GeoGig, och om du vill göra det lite mer permanent så kan du exempelvis redigera .profile filen.
Nästa steg blir att skapa en katalog som kan bli ett nytt ”Repository”, lite samma metod som för Git. Gå till katalogen och skriv in:
geogig config --global user.name "Author" geogig config --global user.email "author@example.com" geogig init
Detta skapar ett namn och en e-post för att spåra dina ändringar och initierar ett Repository i katalogen, på samma sätt som gjordes i QGIS igår.
För att sedan lägga in data i Repositoryt så kan man importera shapefiler och med kommandot geogig help får man en lista med alla kommandon som kan ges.
Jag tänkte däremot prova att använda mig av PostGIS (som ju inte fungerar i Boundless plugin). Kommandot för detta är:
geogig pg import -H {host} -D {databas} -U {användarnamn} -W {lösenord} -S {Schema} -t {tabell}
Det finns fler möjligheter, exempelvis att lägga till alla tabeller i databasen. Dessa alternativ visas med kommandot geogig pg.
Jag kan kontrollera med geogig ls att det skapats ett repository för min importerade tabell.
I QGIS så använder jag GeoGig Navigator (se gårdagens inlägg) och skapar ett lokalt Repository med samma namn som det på servern.
Sedan måste jag sätta upp GeoGig servern i QGIS så att det går att komma åt den. Det görs genom att högerklicka på det lokala Repositoryt och välja ”Open sync dialogue for this repository”. Där kan man definiera en Remote server.
Det var här någonstans som jag körde fast. Jag kunde ansluta till servern (kör geogig serve -m {katalog} på severn först), men jag fick inte ”kontakt” med de repositorys som fanns där och kunde således inte synka.
Jag behöver läsa på lite, och kanske prova GeoServer plugin för GeoGig också, men det får bli en annan gång…