En av anledningarna till att jag använder Linux i mina datorer är flexibiliteten och valfriheten. Mängden variation kommer ju även med den del brister och ”problem”, så även i min nya installation av Ubuntu Gnome 16.04 LTS.
Men om det är något som inte riktigt fungerar som man vill, så finns det i princip alltid ett sätt att anpassa, förändra eller ”fixa” det. I detta inlägg tar jag upp ett kort exempel från just Ubuntu Gnome 16.04.
Introduktionen av Ubuntu 16.04 har inte varit helt problemfri. Det finns många som är kritiska till inte minst grundversionen med Unity som skrivbordsmiljö. Den enda version som klart sig utan kritik är Ubuntu Mate, som är den distribution man bör börja med om man är ny med Linux, men även mer erfarna användare har här ett bra och stabilt utgångsläge.
En av nyheterna i hela Ubuntusviten är att man bytt ut programhanteraren till Gnome Software Center.
Jag gillar detta, det är snyggt, lätt att överskåda, enkelt att söka, men det finns lite problem…
Om jag söker efter exempelvis ”Skype”, ”Steam” eller ”Google Chrome”, så får jag inte upp någonting! I fallet med Chrome så finns detta inte i Ubuntu repository, men det finns versioner av såväl Skype som Steam och dessa går att installera med ett apt-get install kommando i terminalen, så detta är ett problem med just denna programhanteraren.
Ubuntu Mate har däremot en väldigt trevlig användarcentrerad välkomst skärm, där det även ingår en ”Software Boutique”. Den går att installera även i Gnome! Via Software Center söker jag efter ”Ubuntu-Mate-Welcome” och kör install.
Själva välkomstskärmen får man starta manuellt från terminalen med kommandot ”ubuntu-mate-welcome” men Software Botique går att starta på samma sätt som Software Center.
Här finns Steam, Google Chrome, Skype, med flera, och i en del fall så används repository utanför Canonical (företaget bakom Ubuntu) och därmed så får man i många fall nyare versioner av programmen än via Software Center, utan att behöva lägga till egna repositories.
QGIS får man dock fortfarande använda sig av instruktionerna på qgis.org för att installera.
Idén till just det här trixet kommer från Joe Collins på YouTube. Kolla gärna in hans kanal!