I detta inlägg handlar det om ett i mitt tycke suveränt insticksprogram till QGIS som gör det möjligt att konvertera dina data till ett paket klart att visa på Internet, eller i en vanlig webbläsare. Inga servrar är nödvändiga, allt bygger på javaskript med OpenLayers3 eller LeafletJS.
Tillägget heter QGIS2web och installeras precis som alla andra insticksprogram i QGIS.
Och snacka om att utvecklarna är aktiva med detta tillägg!! Detta innebär mycket nyheter hela tiden, samtidigt som det då och då behöver justeras lite buggar, vilket är helt naturligt.
Innan man kör tillägget så bör man tänka efter vad man vill skall publiceras och inte ha för mycket data öppet i QGIS. Tillägget börjar nämligen med att försöka gå igenom alla lager som rent tekniskt skulle gå att publicera. Har man då ett vektorlager med landets alla vägar öppet så kommer detta att ta ett litet tag! Rådet är därför, släck eller ta bort alla lager som du inte skall publicera först. Bakgrundskarta kan man välja senare.
I dialogrutan kan man sedan välja vilka lager som skall publiceras och några egenskaper för dessa. Exempelvis kan man ställa in om punktlager skall ”klustras” eller om det skall finnas en ”popup” för objekten.
Vektorlager konverteras till GeoJSON när man exporterar och i samband med detta så går det att göra vissa inställningar också. Man kan sedan välja lite inställningar för OpenLayers3 eller Leaflet, beroende på vad man väljer.
Förhandsgranskningen är en utmärkt hjälp för att se hur olika val påverkar slutprodukten.
I listen under förhandsgranskningen väljer man en eller flera kartor som skall vara tillgängliga. Det är den översta som visas som standard och skall man kunna växla så måste man lägga till en ”layers list”.
När man exporterat så öppnas resultatet i din webbläsare och du kan gå till sökvägen i adressfältet för att kopiera hela katalogen och flytta den till den plats där den skall publiceras.
Detta är en utmärkt start, om man inte är nöjd som det är, för att redigera koden som skapats manuellt och kanske lägga till stilmallar eller skapa ”<IFRAME>” som kan infogas på en befintlig sida.
Väldigt smidigt och något som alla som vill publicera geodata på webben snabbt och enkelt borde ha installerat.
Hej Klas,
Sprang över detta fantastiska plugin och såg att du hade en gammal post om det, en inställning som jag inte hittar (saknas?) är att välja att behålla data i databaser?
Jag har vissa tabeller med 20-30 miljoner rader (med bland annat en linestring) i en postgres tabell, dels vill jag ha kvar datan i databasen och dels skulle det antagligen bli helt omöjligt och jobba med den som en javascript fil.
Tack för en grym blog!