Eller som det heter i det svenska gränssnittet ”Insticksprogram”, är en central och viktig del av QGIS. Dessa gör att ”kärnan” kan hållas ganska ren och grundläggande för den stora andelen QGIS användare, samtidigt som man öppnar upp för skräddarsydd funktionalitet inom en väldig massa områden.
I detta och några inlägg framöver så tänkte jag titta närmare på några plug-in som jag tycker är värda att nämna lite extra, men det finns massor att välja bland och om detta inte räcker så är det inte så svårt att bygga ett eget plugin med lite Pythonkod.
Jag börjar ”naturligtvis” med tillägget som ger tillgång till vanliga webbkartor som lager i QGIS. OpenLayers Plugin.
Tillägget läser data från olika online-tjänster och paketerar om dessa till lager i QGIS.
Det är inte data som jag skulle rekommendera för att producera kartor, inte bara för att detta är högst tveksamt i upphovsrättshänseende, utan även då dessa data är avsedda för skärm, och inte i högre upplösning i tryck. Det blir helt enkelt inte bra då.
Men som bakgrundskartor till QGIS för att exempelvis arbeta med vektorlager är det utmärkt!
Ett annat område där tillägget fungerar utmärkt är som översiktskarta, genom att man aktiverar ”OpenLayers Overview”.
Jag har dock inte lyckats ändra skalan för denna så man får göra översikten ganska stor för att den skall vara riktigt användbar som just översikt. Däremot så kan man ”förhandsgranska” dessa lager i den nuvarande kartutsträckningen, och enkelt lägga till lagret i kartan med en knapp.
Varning!
Dessa data fungerar bäst i projektionen EPSG:3857, vilket i GIS sammanhang är en dålig projektion! Det blir dessutom fel i kartan om man zoomar in för mycket, vilket är speciellt vanligt när man använder flyg- och satellitbilder.
Alternativ
Om man vill ha mera kontroll och kanske lägga till flera webbkartor av olika typ och från olika källor så kan insticksprogrammet ”QuickMap Services” vara ett bättre, om än mer krävande tillägg.
Detta ger tillgång till några ytterligare kartor direkt från start, men framför allt så kan man lägga till egna tjänster, exempelvis ESRI BaseMaps.
Har man en egen tjänsteserver med inloggning så kan man lägga till dessa tjänster här också.
Om man är intresserad av exempelvis Esri BaseMaps så finns det andra som gjort mycket av jobbet redan och om man följer länkarna under ”About” (se bilden ovan) så hittar man ganska snart information om hur detta skall göras. Jag har i bilden ovan lagt till ett antal av dessa BaseMaps med stöd av dessa instruktioner.
Om man bara vill ha ett specifikt bakgrundslager så kan man använda Python konsolen och exempelvis skriva in följande:
qgis.utils.iface.addRasterLayer("http://server.arcgisonline.com/arcgis/rest/services/ESRI_Imagery_World_2D/MapServer?f=json&pretty=true","ESRI World Imagery")
Vilket lägger till ESRI World Imagery i lagerlistan med namnet ”ESRI World Imagery”.
Vet man lite vad man gör så är det inte så svårt att modifiera kommandot ovan och lägga till andra liknande tjänster från ArcGis OnLine…