Då så, min i princip dödförklarade MacBook skall väckas till liv igen!
Det blir så klart Linux, men inte lika enkelt som vanligt…
Apple hårdvara är lite speciell, även om chip är av standardtyp nu för tiden. Det innebär att man inte kan trycka i en USB-sticka med Linux och installera rakt upp och ner som om det vore en vanlig PC. Man behöver förbereda datorn lite först.
1. Du måste ha en fungerande OS X version på hårddisken att boota ifrån.
Det spelar ingen roll vilken version, och anledningen till att jag gör det här är att min drygt åtta år gamla MacBook inte har gått att uppdatera till nyare versioner av OS X sedan några år tillbaka.
2. Installera rEFIt boot manager.
För att det skall gå att installera Linux så måste den befintliga bootloadern från Apple ersättas med en annan. Detta görs genom att ladda hem och installera rEFIt från http://refit.sourceforge.net/. Packa upp och kör filen ”rEFIt.mpkg”.
3. Installera ElementaryOS (eller annan passande Linux Distro).
När du startar om datorn så bör du få upp rEFIt bootloader, och om så inte sker så kan du prova med att hålla ned ”alt” tangenten vid uppstart. För några OS X varianter så kan man behöva starta om två gånger innan menyn dyker upp.
Via rEFIt väljer du att boota från Linux distributionens ”grub***.efi”. Installera sedan som vanligt!
Jag har valt Elementary OS för det här då jag ville ha något som är Mac-likt. Jag hade hellre valt GMac, men versionen som bygger på Ubuntu 16.04 är inte klar ännu och den gamla har jag haft lite bekymmer med i språkinställningarna. Elementary OS är heller inte ny, men den duger gott så länge då det är en ganska ”lätt” distribution som fungerar bra med Apple hårdvara, förutom det trådlösa nätverket som kräver installation av ”Broadcom” firmware, men detta varierar mellan olika Mac modeller. Både GMac och Elementary bygger för övrigt på Ubuntu.
Hade jag gjort om allt igen så hade det nog blivit något annat än Elementary i alla fall, men nu har jag i alla fall en extra dator som fungerar för det mesta som behöver göras i några år till. Vem har sagt att åtta år är mycket för en dator?