Det var ett tag sedan jag testade OpenGeo Suite från Boundless, så i detta inlägg är det dags igen. Det blir ett installationsinlägg, där alla steg redovisas med kommandon och exempel så att du själv kan följa med.
Till att börja med så behöver du en server! Lugn, det är enkelt fixat. Se bara till att hämta och installera VirtualBox (https://www.virtualbox.org/) om du inte har hårdvara liggande du kan installera på.
Min virtuella maskin blir 4 processorkärnor, 4 Gb Ram, 30 Gb Hdd och ett ”Bryggat” nätverkskort. I övrigt så skall man bara se till att välja Ubuntu Linux 64-bit som operativsystem så är man snart igång. De värden du väljer beror till stor del på hur mycket resurser som är tillgängligt på din dator, och det går i princip att välja enbart standardvärden när en ny maskin skapas, men jag rekommenderar i alla fall att ändra nätverket till ett bryggat nätverkskort.
Vid första start så pekar man ut ISO filen med Ubuntu 14.04 Server, som kan laddas hem från http://www.ubuntu.com/download/server. Observera att det är 14.04 som skall användas! Det går inte med 16.04, jag har provat.
Välj Engelsk installation, men i övrigt är inställningar som datornamn, användare och lösenord, helt upp till dig (välj ett lösenord som fungerar även med ett engelskt tangentbord!).
När installationen är klar så se till att uppdatera allt och kör igång:
sudo su
apt-get update && apt-get -y upgrade
wget -qO- https://apt.boundlessgeo.com/gpg.key | apt-key add -
echo "deb https://apt.boundlessgeo.com/suite/latest/ubuntu/ trusty main" > /etc/apt/sources.list.d/opengeo.list
apt-get update
apt-get install opengeo
Det sista kommandot ovan installerar hela sviten, såväl server som klientapplikationer. Om man vill ha dessa på olika maskiner så går det att installera ”opengeo-server” och ”opengeo-client” var för sig.
Detta var i praktiken allt som behövde göras för att få igång sviten!
På en nätverksdator så är det bara att knappa in adressen ”http://IP-address:8080/dashboard”, med den egna serverns IP-adress (använd kommandot ”ifconfig” i terminalen för att ta reda på IP adressen).
Men riktigt färdigt är det naturligtvis inte. Däremot så kommer man här åt alla dokument som beskriver hur man kan anpassa exempelvis PostGIS för att skapa nya anpassade databaser, eller administrera användare, grupper och rättigheter.
Här finns även dokument om, och länkar till administration av GeoServer. Observera att defaultanvändare och lösenord för GeoServer inte är det du själv valt utan ”admin/geoserver”, så detta skall naturligtvis ändras innan systemet tas i drift. Mycket är dock ganska väl förklarat i instruktionerna.
Vill du bara testa så behöver du däremot inte göra något mera. Öppna QGIS, installera GeoServer plugin från Boundless och anslut till servern.
Detta gör att du kan hantera data på servern direkt från QGIS.
Vill du sedan skapa en webbkarta med dina data så gör du det med GeoExplorer, som det finns en länk till i ”Dashboard” tidigare.
OpenGeo Suite från Boundless är väldigt enkel att komma igång med, och eftersom den helt är baserad på öppen källkod så är den dessutom lätt att anpassa och konfigurera efter det behov man har, även om det då kräver lite mer än vad jag visat här.
QGIS till Webbkarta:
- Skapa data i QGIS.
- Publicera till GeoServer katalog (skapa ev. ny).
- Lägg till lager i GeoExplorer för att skapa webbkartan.
Det är inte svårare än så!
Några tips dock. Försök ha så enkel stil på symboler som möjligt då allt från QGIS inte går att översätta på ett bra sätt till SLD i GeoServer. Det går dock att fixa lite med stilen om det blir fel i GeoExplorer.
Vill man ha samma snygga stil som finns i QGIS, så får man sätta upp en QGIS Server.