I och med att Ubuntu linux släpptes för ett litet tag sedan i en ny Long Term Support distro, så kommer det nu en uppsjö med andra Linuxdistributioner som baseras på denna.
En av de mest omtalade är Linux Mint 18 ”Sarah”. Denna tänkte jag titta lite närmare på i detta inlägg, för att se om det är något för mig, eller vem man skulle kunna rekommendera den till.
Mint 18 finns med ”Cinamon” desktop och ”Mate”, samt att det är en ”Xfce” på väg. Generellt kan sägas att Cinamon kräver lite mer av hårdvaran medan Mate är lite mindre resurskrävande. I övrigt så är det ganska mycket tycke och smak som avgör vilket man väljer och är man osäker så kan man alltid prova båda innan man väljer att installera. Båda går nämligen att köra som ”Live” USB eller DVD.
Det var ett tag sedan jag testade Cinamon så det väljer jag att prova i en virtuell dator. Den här gången blir det dock inte VirtualBox. Jag provar istället Gnome Boxes.
En mycket angenäm upplevelse att skapa och hantera virtuella datorer med Boxes faktiskt! Att man slipper använda ägd mjukvara från Oracle är sedan en stor bonus. Om du inte provat Boxes så är det bara att rekommendera ett test.
Här fanns ett intressant alternativ för installation, nämligen OEM. Denna installation är väldigt lämplig för att installera på en dator åt någon annan. Det gör att den slutliga installationen med skapande av användare och namngivning av datornamn etc görs av användaren vid första uppstart. Jag provar en OEM installation.
Då gäller det bara att försöka sätta sig in i hur någon som är ovan vid Linux skulle reagera vid denna typ av datorstart…
Språkval, tangentbord, tidszon, datornamn, användare och lösenord, sedan är det bara att vänta…
Sådär ja! Dags att logga in, välj användare och skriv in lösenord…
Det här med ”mörka” teman är något jag personligen inte tycker speciellt mycket om, men högerklick på bildskärmen brukar göra skärminställningar tillgängliga, och så även i Linux Mint. Högerklick är användbart i väldigt många sammanhang för att ändra sådant som man inte riktigt trivs med. Välkomstfönstret är OK, men inte lika bra som i exempelvis Ubuntu Mates egna.
Kommer man från Windows så lär man dock inte ha några problem med exempelvis att hitta ”start” knappen. Som standard är det mesta man behöver installerat från början. Webbläsare och epost (firefox och thunderbird), ritprogram och mediaspelare (gimp och vlc), kontorsprogram (Libre Office) med mera är exempel på detta. I programhanteraren finns sedan ytterligare tusentals program att välja bland.
QGIS däremot är av en äldre version så då får man installera manuellt från http://qgis.org. Så länge man inte fruktar terminalen så skall det nog också gå bra, men jag tror att om man installerar åt någon annan så kan man faktiskt göra QGIS installationen också innan man lämnar över datorn, så slipper användaren det problemet med.
Jag kan faktiskt inte hitta några direkta problem med Linux Mint. En alldeles utmärkt distribution som mycket väl lämpar sig för att installera på datorer åt mindre linuxvana användare, tack vare OEM läget. Den som kommer från Windows kommer inte heller att ha särskilt stora problem när man väl kommit över den mentala spärren att ingenting längre är exakt som det var i Windows.
Efter att även ha provat Mint Mate, så får jag säga att jag personligen föredrar den framför Cinemon, men jag skall definitivt titta närmare även på Xfce när den är färdig.
(Om du vill kan du skapa OEM installationer av valfri Ubuntu distribution också! Se bara till att ändar ”mode” innan du väljer att installera, omedelbart efter boot från USB/DVD. Då går det att ändra från normal installation till OEM.)