Analys av satellitbilder är inget jag gör regelbundet, och när det sker så är det relativt enkla saker som utförs. Eftersom det finns tillgång till massor av uppdaterade satellitbilder från såväl Landsat som Sentinel, med flera så finns det massor som går att göra med dessa data.
Att ”bara” visa bilderna är väl det jag främst gjort och då räcker QGIS mer än väl, speciellt med tillägg som Semi-Automatic Classification Plug-in. SCP kan göra så mycket mer men i detta inlägg tänkte jag titta lite närmare på två andra alternativ.
Inget blir precis som man tänkt sig, och så blev det verkligen i det här fallet. Det jag tänkt mig, blev något helt annat.
Detta inlägg krävde massor med tid, på grund av bredbandsproblem där nedladdning av Sentinelbilder hela tiden avbröts och hämtade filer var korrupta. Detta bara för att sedan visa sig att jag inte kunde öppna Sentinel i vare sig OPTICKS eller SAGA då de filer jag hämtade var i *.jp2 format, vilket inget av programmen verkar stödja. Konstigt! Det blev istället Landsat8 *.tif filer. Vilket jag hade problem med senast jag testade OPTICKS, vi får se hur det går den här gången.
OPTICKS
Opticks hittar du på https://opticks.org/ och programmet är Open Source med GPL licens. Programmet är byggt i JAVA, så gränssnittet avviker lite från det som är standard i operativsystemet (måste det vara så?).
Tyvärr så har jag fortsatt problem att öppna TIF i programmet och vad det beror på verkar vara omöjligt att få reda på. Något bra ”community” eller forum verkar det inte heller finnas där man kan få hjälp.
Om jag går händelserna lite i förväg så fick jag använda SAGA för att konvertera en fil till IMG-format som i alla fall listas i importdialogen, men utan framgång!
Även denna gång så blir därför resultatet av OPTICKS: NULL.
SAGA
På Windows så bör installationen inte vara så komplicerad, men vem använder Windows nu för tiden? För Linux så beror det på distribution (prova ”apt install saga”) men här hade jag tänkt att bygga installationen själv, men det är inte jättekrångligt.
När man laddar hem och packar upp filerna (http://www.saga-gis.org/en/) så hittar man där källkod och konfigurationsfiler, och om alla ”beroenden” är ok så är kommandona för installation (skrivs från den aktuella katalogen):
autoreconf -i ./configure make sudo make install
Om exempelvis ”./configure” gav felmeddelande så beror det på att något saknas. Det felmeddelande som gavs berättar vad som behöver installeras och det bör inte vara svårare än att köra ett sudo apt-cache search saknad_fil för att se vilket paket som skall installeras med ett vanligt sudo apt install …
Att bygga och kompilera program på det här sättet kan ta lite tid, så man får ha lite tålamod. Det är heller inte garanterat att det fungerar… men trägen vinner.
SAGA (GPL/LGPL) är baserat på wxWidgets och har därmed ett lite mera integrerat utseende med operativsystemet.
Ganska ovant och för den QGIS vane, ganska krångligt sätt att hantera data. Men resultatet är inget att klaga på. En ”pan-skärpt” Landsat8 bild kunde jag framställa efter lite experimenterande.
Massor med menyer och verktyg som jag inte alls hinner titta på i någon som helst detalj, men utan att ha tittat på några speciella finesser så är intrycket ganska gott. Det är nog bara en fråga om att vänja sig vid arbetssättet. Har man dessutom en specifik tillämpning man är ute efter så blir det nog enklare att utvärdera programmet.
QGIS
Just SAGA har ett terminalgränssnitt som går att hantera via QGIS. Mycket av funktionaliteten i SAGA går därmed att nå via verktygslådan ”Geobearbetning”. För satellit- och flygbilder så finns även ORFEO toolbox med en hel del verktyg. Sedan har även GRASS verktyg i QGIS som hanterar den här typen av bilder.
Med QGIS så kan man sedan bygga modeller/processer som använder funktionen från samtliga dessa helt skräddarsytt till dina behov. SAGA är däremot ett bra program att använda specifikt inriktat mot bildhantering. När man sedan vet vad man vill göra, så kan det vara idé att se om detta går att göra i QGIS, speciellt om man skall använda bilderna i andra sammanhang där ett fullödigt GIS bättre svarar mot behovet.
SAGA, men framför allt OPTICKS är lite ”elitistiskt” och det verkar inte som man vill att någon skall använda programmen. SAGA har en hög inlärningströskel, men det är nog överkomligt om man har behov av funktionaliteten. OPTICKS däremot är helt bortkastat att lägga tid på för mig. Det är möjligt att OPTICKS fungerar bättre på Windows, men frånvaron av hjälpforum etc gör att jag ändå är skeptisk till hur användbart programmet är. Om nu inte QGIS räcker, så är det enda tänkbara alternativet för mig SAGA.