Jag satt i helgen och installerade en SSD från en gammal, tidigare uppdaterad dator i min sex år gamla laptop (vilket lyft!). Då blev det även en nyinstallation av Xubuntu med tillhörande fix och ”tweek” (se tidigare inlägg).
Då lade jag lite tid på att undersöka hur man kan göra för att fixa en synkroniserad kalender mellan olika plattformar, utan att vara beroende av exempelvis Apple eller Microsoft.
Förutsättningarna är att:
- Vanlig kalender i alla operativsystem inklusive mobil
- Vanlig kalender online för synkronisering
- Gärna Open Source
Det tog inte så lång tid innan jag fokuserade på E-postklienten Thunderbird från Mozilla (Open Source).
För Thunderbird finns det ett kalendertillägg kallat Lightning.
Detta lägger till kalenderfunktionalitet i Thunderbird, vilket gör programmet mer likt Microsoft Outlook. Däremot så finns det ingen bra central kalender om man inte har en egen server för detta.
När man letar efter kalendrar på nätet, så hamnar man förr eller senare hos Google (inte open source!). Om man väljer att stanna där eller söker vidare beror nog på om man använder ett Google konto för något annat också. Gör man det, så har man ju där redan en kalender, som dessutom synkar väldigt väl med Androidtelefoner. Däremot så går det inte direkt att synka med Lightning/Thunderbird. För detta så finns det också ett tillägg.
Sedan är det bara att lägga till Google kalendrarna i Thunderbird, så är det synkat och klart!
Samma kalender i dator och mobil. Dessutom så kan jag logga in på mitt Google konto och titta på kalendern on-line.
Är man orolig för integritet och liknande så skall man nog inte använda synkroniserande kalendrar över huvud taget, och det finns andra alternativ än Google. Men jag tycker att detta är väldigt smidigt framför allt ur ett interoperabilitetsperspektiv. Jag kan röra mig mellan olika plattformar och operativsystem utan problem, och slipper vara inlåst av exempelvis Apple eller Microsoft, även om iCalendar från Apple med flera iCloud tjänster, fungerar väldigt bra så länge man är Apple trogen.
En nackdel med Google är att det är svårt att synka Google Drive med Linux! Därför använder jag Dropbox, som även finns till andra plattformat och operativsystem. Dropbox har inte enormt lagringsutrymme utan kostnad, och därför använder jag även ”Mega” som erbjuder såväl Linux klient som 50 Gb fria data (begränsad bandbredd).
Kort om datorn
Jag visste att en SSD skulle göra datorn snabbare, och eftersom jag hade en gammal tillgänglig så var det inte ett svårt beslut att ”uppgradera”. Det som däremot förvånade mig lite var hur tyst datorn blev! Det är inte så att den gamla disken ”skramlade” men den blev varm! Detta fick fläkten att snurra mer eller mindre konstant på relativt höga varv. Nu går fläkten inte igång alls när jag slösurfar eller gör enklare arbete. Detta kommer i sin tur att ha positiv inverkan på batteritiden.
Har du en gammal laptop, som i övrigt är acceptabel, så är en SSD en perfekt uppgradering. Skall man köra Windows 10 så kan SSDn bli kostsam, men om man installerar Xubuntu eller annan Linuxbaserad distribution så kan man klara sig undan med en betydligt mindre och billigare SSD (du får 120 Gb för under 500kr). Det kan till och med vara värt att betala en slant för en begagnad dator om man inte har en egen… Min dator bootar nu på runt 15 sekunder och då tar det 6-7 sekunder att passera BIOS skärmen.