Modern motion och täckmantel, det är vad Pokémon Go kan vara. Det är väl ingen som har bommat att Pokémon Go är något stort i sommar och åtminstone har en viss aning om vad det är för något.
Men vad är WarWalking, och varför är Pokémon Go en så bra täckmantel för det?
Pokémon Go är ett utmärkt sätt att få såväl unga som gamla att komma ut och röra på sig, så länge man använder lite sunt förnuft och håller koll på var man befinner sig. Något som man kanske speciellt skall förklara för de lite äldre barnen, de runt 25, som dessutom jagar Pokémon med bil…
Man skulle kunna jämföra Pokémon Go med Geocaching, men där det dessutom finns ett tävlingsmoment inlagt. Karta och GPS är en integrerad del i jakten och ur ett rent GIS, och folkhälsoperspektiv, kan jag bara rekommendera Pokémon Go.
Över till WarWalking. Jag vet inte om begreppet som sådant finns, men ”wardriving” handlar om att köra runt om samla in information om trådlösa nätverk, så war ”walking” borde vara det samma till fots?
Det finns mängder av program för datorer och smartphones för detta, och många bygger dedikerade datorer baserade på Raspberry Pi för just wardriving.
Syftet kan vara blandat. Allt från ren nyfikenhet på tekniken, som i mitt fall, eller att man faktiskt letar efter öppna oskyddade nätverk som man kan använda för att komma åt Internet. Sedan går tekniken, precis som all teknik att missbruka för att hitta och utnyttja svagheter i IT-system.
Genom att ha en App för insamling och geokodning av hittade nätverk i bakgrunden i telefonen medan man är ute och jagar Pokémons så har man en perfekt täckmantel.
Vad gör du? Jagar du Pokémons eller?
Japp! [”Snoddas-WiFi” WEP 2.4GHz kanal 1]
Beroende på var man befinner sig så kommer det att mer eller mindre rasa in information om trådlösa nätverk.
Alla nätverk sänder ut information, även de som är ”dolda” gör det. Det är information om SSID eller nätverksnamn, adresser, krypteringsprotokoll, frekvenser och kanaler, med mera. Som jag inte är säker på att folk i allmänhet tänker på att man ”skriker” ut i etern så fort man aktiverar ett trådlöst nätverk. Observera att detta även gäller telefoner med aktiva trådlösa nätverk.
De flesta nätverk som jag stött på är skapligt skyddade med exempelvis WPA2 (röda symboler i kartan). men det finns de med löjligt svagt skydd som WEP, eller helt oskyddade nätverk (gröna symboler).
Det som jag är mest nyfiken på är hur ”frekvensplaneringen” ser ut, eller hur väl fördelat det är med användningen av tillgängliga frekvenser i trådlösa nätverk. Det är nämligen så att trådlösa nät finns i två frekvensband. 2.4 GHz och 5 GHz, vilka i sin tur är indelade i kanaler, eller smalare frekvenser. Allt datautbyte sker sedan med ”paket” och det går inte att överföra hur många paket som helst samtidigt på en kanal. Vill man därför säkerställa att det egna trådlösa nätverket har så bra överföringshastighet som möjligt så skall man ”skanna av” frekvenserna för att se hur många det är som finns i närheten, och vilka frekvenser de använder. För att sedan ställa in sin egen router på en kanal där det är liten konkurrens.
Om man är lite smart med symbolerna i QGIS så kan man visualisera upptäckta nätverk på ett åskådligt sätt. Bilden ovan kan kanske tyckas rörig, men här kan jag framför allt utläsa vilka kanaler som används, och det är ganska tydligt att man inte utnyttjar hela frekvensen optimalt, vilket är väldigt vanligt. Sedan är det ganska roligt att se vad man döper sina nätverk till, om man över huvud taget bryr sig om det. Hmm, undrar vad personen med SSID ”UPK1” jobbar med i militärstaden Eksjö? De som inte döper om sina nätverk är ju ganska snälla och låter tillverkarens benämning stå kvar. Undrar hur många av dessa som dessutom låtit tillverkarens standardlogin för administration vara kvar… Netgear använder exempelvis ”admin” som användare och ”password” som lösenord (”1234” på gamla enheter). TP-Link använder ”admin”/”admin” som sin standard. Detta förutsätter dock att man kan ansluta till nätverket först, vilket är svårare om de har någon form av skydd.
Är detta integritetskränkande? Det kan det vara, men olagligt är det först när du försöker kringgå etablerade skyddsåtgärder! Man har mycket sig själv att skylla kan jag tycka. Om man tror att nätverket är totalt privat så är man naiv! Det brukar dessutom vara samma personer som tar illa upp för sådant här, som tror att Facebook eller Instagram är privat, och blir upprörda när deras bilder eller kommentarer dyker upp i ”fel” sammanhang. Att vara medveten om säkerhet och risker är A och O, sedan behöver man inte vara helt ”anti” teknik och sociala medier, men se till att jobba med förutsättningarna och inte mot dem. Det blir så mycket enklare då.
Jag kommer att fortsätta mina Pokémon jaktpromenader på helgerna, men om det blir så mycket WarWalking tror jag inte. Nu har jag testat och har ny kunskap jag kan bära med mig till nästa gång den behöver plockas fram.
Jag är inte så bevandrad med IEEE 802.11 ac (dvs det som kör 5GHz), men alla som kör 2 GHz känner jag till.
Där skall man vara medveten om att kanaler som ligger nära varandra stör varandra. Därför skall man ha två tomma kanaler mellan de kanaler som används. Så rekommenderade kanaler är 1, 6 och 11 (samt vår svenska 14)
Dessutom så har sverige en till kanal som inte är tillåten i många andra länder. Så ställer man in sin WiFi med Sverige (SE) som land, så får man tillgång till en kanal till som brukar vara ledig (kanalerna för sverige är kanal 14).
https://sv.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%A5dl%C3%B6st_LAN
https://www.kjell.com/se/fraga-kjell/hur-funkar-det/natverk/hemnatverk/kanalplanering