Då skulle det varit experimentdags! Jag tänkte försöka installera skrivbordsmiljön ”Deepin” på Xubuntu. Jag har hittat instruktioner för det (generellt Ubuntu) och det mesta verkade fungera men tyvärr… Det är nämligen så att Deepin tvärt emot vad jag skrev i går inte längre bygger på Ubuntu utan Debian.
Deepin började med Knoppix (är det någon som kommer ihåg Knoppix?), som i sin tur baserades på Debian, sedan blev det Ubuntu, men nu är det åter igen Debian…
Det är synd att det inte fungerar bättre, och att sedan magkänslan inte är helt bra runt hoppandet mellan distributioner och att servrarna står i Kina, gör sammantaget att jag inte kan rekommendera någon att köra Deepin som ”daily driver”.
Däremot kan man hämta mycket intryck från skrivbordsmiljön. Väldigt snyggt och väldesignat. Källkoden finns på GitHub så det borde inte vara så svårt att bygga skrivbordsmiljön från kod till ”normal” Debian, eller kanske till och med Ubuntu.
Kompensation
Som kompensation för att jag misslyckades med Deepin, så kommer här en annan Ubuntu-baserad distribution, eller…
NetRunner, som jag tänkt testa, var ännu en distribution som enligt utsago skulle varit baserad på Ubuntu, men som efter installation visade sig vara baserad på Manjaro, som i sin tur är baserad på Arch!
Är inget längre vad det utges för att vara?
Arch är inget jag skulle rekommendera någon att använda. De som använder Arch behöver inga rekommendationer alls från mig, de är redan djupt insyltade i Linux. Arch, eller för den delen Manjaro, anses vara väldigt stabilt och säkert, men jag tycker det är krångligt och att installera QGIS på Arch… Är inte helt enkelt.
Då installationen av NetRunner krånglade lite så tar jag en ren Manjaro (xfce) och testar installation av QGIS.
För detta behövs ”AUR”:
sudo pacman -S base-devel yaourt
Sedan skall det gå att installera QGIS från AUR med:
yaourt qgis
Detta startar installationsprocessen, som i sin tur innehåller en mängd steg och handgrepp, vilket jag inte tar upp här.
Frånsett eventuell krånglighet i installationen så tar det väldigt lång tid!
När installationen är klar så krävs det dessutom en hel del installation av beroenden för att alla processer och plug-in skall fungera, men till slut så…
Sammanfattning
Allt är inte alltid vad det utger sig för att vara, och det är inte alltid så enkelt att identifiera problemen eller felaktigheterna.
Som avslutning på Linux diskussionen för den här gången så kan jag åter igen konstatera att Linux, det väljer man när:
- Man är trött på strulen i Windows
- Man vill göra saker på ett annat sätt än Apple har tänkt
- Bryr sig om integritet och vill inte vara beroende av stora multinationella företag.
- Man tycker att datorer är kul, och inte tycker det är konstigt att man kan använda Internet för att leta efter en lösning på ett problem.
Spelar man specifika spel som inte finns till Linux så är det Windows som gäller. Vill man att allt bara skall fungera och kan tänka sig att mallar är bra nog, så är det Apple. Annars tycker jag att man i alla fall skall prova Linux, och skall jag rekommendera något så är det Xubuntu (personlig favorit), eller det lite mera ”familjära” alternativet Ubuntu Mate, men som sagt det finns massor av alternativ.