Menu
  • Hem
  • Dokument
  • Om Mig
Geosupportsystem

Enklare QGIS

Posted on 2016-10-27

Tycker du att QGIS är lite för krångligt? Eller verkar det vara svårt med alla knappar och funktioner? Då kan ett sätt vara att ”städa” i gränssnittet och göra enkla anpassningar.
I detta inlägg visar jag ett exempel på hur man kan göra för att det åtminstone skall ge ett lite enklare intryck.
karta1.jpg
Det finns möjlighet att göra anpassningar via insticksprogram och Pythonskript, men här handlar det om vad man kan göra genom att direkt städa i gränssnittet, kanske åt någon annan som tycker att det ser krångligt ut.
Börja med att släcka alla paneler och verktygsfält som inte egentligen behövs. Högerklicka i verktygsfältet och plocka bort markeringar framför alternativen. I mitt exempel har jag följande paneler och verktygsfält aktiva:

  • Datakällor
  • Lager
  • Kartnavigering
  • Projektverktyg
  • LmOpenData (så klart)

Det sista verktygsfältet är mitt plug-in för att lägga till Lantmäteriets bakgrundskarta till ett projekt. Du hittar det tillsammans med alla andra insticksprogram i QGIS.
Jag har inte ens med verktygsfältet för att lägga till lager, eftersom jag tror det är enklare att använda ”Datakällor” för att bläddra i datorn och bland sökvägarna efter data. Det är ju sedan enkelt att dubbelklicka, höger-klicka eller klick-dra de data man vill ha till kartan.
Jag har även ökat alla ikoners storlek till 48 punkter, vilket görs i ”Inställningar” / ”Alternativ” under fliken ”Allmänt”. Detta påverkar inte funktionen på något sätt, men jag tycker att stora ikoner ger ett ”enklare” intryck. Barnsligt kan tyckas, men så är det. Av samma anledning kan man öka på typsnittsstorleken också!
Vill man så kan man sedan också trycka på ”F11” för att maximera programmet, vilket ytterligare tar bort lite knappar.
Om man vill så kan man ställa in att QGIS alltid startar med ett bestämt projekt, men jag tycker att ”Välkomstsidan” med en lista med senaste projekt är en bra start för nybörjare.
Mycket av anpassningarna jag gjort manuellt ovan kan även göras i en ”anpassningsfil”. I menyn ”Inställningar” / ”Anpassningar…”.
Skärmbild_2016-10-21_16-37-21.png
Då går det till och med att rensa i menyalternativen, för i ärlighetens namn, hur många menyer behöver du för att titta på lita data?
Det går att spara dessa anpassningar i en ”ini-fil”. Filen är en lång lista med olika objekt och ett ”sant/falskt” värde för om de skall vara synliga eller ej.
Filen används för att sprida inställningarna till andra datorer. Själva inställningarna sparas i registret i Windows eller i ”conf” filer på MacOS och Linux. Gör man bort sig och exempelvis tar bort menyn ”Inställningar” så kan man återställa hela gränssnittet genom att starta QGIS från terminalen/kommandoprompten med kommandot:
qgis –nocustomization
Då kan man rätta till de fel man gjort i inställningarna. Vill du sprida inställningarna till andra datorer via någon form av skriptning, så blir det till att leta i registret (riskabelt) eller i ~/.config/QGIS/ på Linux.

Sammanfattning

Att uppleva något som krångligt när man först ställs inför det kan vara en tillräckligt hög tröskel för att man skall ha svårt att ta till sig något nytt.
Om man då med enkla medel kan ”städa” och förenkla QGIS innan man introducerar nya användare för programmet, så kan man i princip eliminera den tröskel som upplevs.
När man sedan ”fångat” användaren så kan man försiktigt introducera nya funktioner och verktyg, men det behöver man inte göra förrän de frågar efter det.

Om jag vill skapa mina egna lager… hur gör jag då?

0 thoughts on “Enklare QGIS”

  1. William skriver:
    2016-10-27 kl. 17:24

    Satt och försökte mig på precis detta idag innan jag läst din artikel. Stängde av och aktiverade i princip allting under ”Inställningar > Anpassning” gång på gång utan någon framgång, vad än jag kryssade ur eller i så hände ingenting i gränssnittet! Stängde av applikationen och tänkte att det där får jag felsöka vid ett senare tillfälle… Startade upp nu igen mot hemgång då jag såg din artikel, gränssnittet var rätt sparsmakat, man var tydligen tvungen att starta om QGIS för att få se något resultat 😛

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate with Google

GBR In English
GER Auf Deutch
FRA En Français
ESP En Español
Swedish is a hard language for a machine to translate. Nuance and detail will likely be lost.
     

Bok om QGIS på Svenska

Bok

Beställ Boken/E-bok genom att klicka på bilden (även förhandsgranskning).

Senaste kommentarer

  • Gabriel om Punktmoln i QGIS 3.18
  • klakar om Punktmoln i QGIS 3.18
  • Gabriel om Punktmoln i QGIS 3.18
  • Hector Garrido om QGIS LTR vs LTR
  • Christian om Stildelning för QGIS

Arkiv

Prenumerera på Geosupportsystem

Skriv in namn och epost för att prenumerera på meddelanden från denna blogg.
Loading

geosupport

Ooops. Tryckte nog för många gånger på bestäl Ooops. Tryckte nog för många gånger på beställ-knappen...
GoPro foton (många), WebODM och sedan bearbetning GoPro foton (många), WebODM och sedan bearbetning i CloudCompare. Här en skärmdump med QGIS 3D.
Nu är ja såväl "dröraroperatör" som certifier Nu är ja såväl "dröraroperatör" som certifierad "drönarpilot". Nu är det bara kvar att märka och uppdatera alla farkoster.
Ladda mer...

Meta

  • Logga in
  • Flöde för inlägg
  • Flöde för kommentarer
  • WordPress.org
©2021 Geosupportsystem | WordPress Theme by Superbthemes.com