Jag har tidigare berättat om den antika 32-bitars datorn med tryckkänslig skärm som jag stoppat i nytt RAM minne i.
Nu sprang jag på en SSD disk för 399 kr och slog till. I detta inlägg skall jag ta reda på vad som händer när denna SSD byter plats med den befintliga mekaniska.
Datorn, en HP TC4400, är lite drygt 10 år gammal! Den har 32-bitars arkitektur men i övrigt ganska trevlig formfaktor, för att vara 10 år gammal.
Jag har installerat Ubuntu Mate 16.10 på den och det fungerar fint, men saker och ting tar lite tid.
- Uppstart 1:55
- Starta QGIS 0:43
- Starta Gimp 0:32
- Starta Writer 0:21
- Starta Firefox 0:18
SSD disken ansluter jag inledningsvis via USB med en ”låda” som jag hade liggande. Jag fick med den vid ett tidigare SSD köp.
När jag kör ”lsblk” så framgår det tydligt att min SSD heter sdb, och att jag kommer att få plats med allt från den gamla disken på den nya. Så ett terminalkommando är allt som behövs…
Notera att ”pv” kommandot körs som root (använd sudo su). Om man vill köra kommandot via sudo… så ser det inte likadant ut. Det finns andra sätt att klona diskar, men pv verkar vara ett av de snabbare och som dessutom talar om hur det går.
Sedan är det bara att vänta. Om man har en dator med USB3, eller kan ansluta via ESATA så går det naturligtvis ”lite” fortare. Men USB3 kom först 2008 och datorn är från 2006, så jag får vänta ett tag.
När allt är klart är det bara att stänga ner datorn och skruva bort rätt lucka under datorn, samt byta ut hårddisken mot den ny-klonade SSD-disken.
Då jag klonat den disk jag bootat från så fick jag köra ”fsck /dev/sda1” manuellt vid första boot från SSD disken. Det hade sannolikt varit smartare att göra detta innan jag bytte och då göra kommandot ”fsck /dev/sdb1”. Jag hade då också kunnat köra gparted på den nya disken och fixat det outnyttjade utrymmet på den större SSD disken. Nu fick jag göra det med en Live USB i stället, men det fungerar lika bra.
Nåja, efter detta så var det dags att klocka lite nya tider.
- Uppstart 0:23 (5 ggr snabbare)
- Starta QGIS 0:18 (2,4 ggr snabbare)
- Starta Gimp 0:18 (1,8 ggr snabbare)
- Starta Writer 0:05 (4,2 ggr snabbare)
- Starta Firefox 0:05 (3,6 ggr snabbare)
Nu har jag inte gjort några andra optimeringar av disken för att det nu råkar vara en SSD. Jag tycker inte att det brukar spela så stor roll. Jag är däremot väldigt nöjd med förbättringen i hastighet, kanske framför allt själva uppstarten.
Sedan får man inte heller glömma andra fördelar med en SSD. Att den drar mindre ström, vilket ger längre batteritid. Att den inte blir så varm, vilket gör att fläkten inte behöver jobba så mycket, vilket gör den tystare, och drar mindre ström, vilket ger ännu lite längre batteritid.
Jag skulle tro att jag nu kan leva med denna dator i flera år till, och det till en kostnad av 399 kr.
Om du har en gammal dator. Gärna med en 64-bit processor med flera kärnor, och 2 Gb Ram, även om det inte krävs. Så kan du enkelt ge den flera års extra liv med en SSD och Linux. Kan du dessutom få den för en relativt billig peng så är det desto bättre. Skall du inte lagra en massa stora filer på datorn så behöver det heller inte vara en speciellt stor disk. 60 Gb är nog mer än tillräckligt för de allra flesta.