Att installera Linux och prova på en äldre dator ÄR INTE SVÅRT!
Det största hindret är att börja! I detta ”korta” inlägg så bryter jag ner processen i TRE steg, som i sin tur kan brytas ner i mer detaljer, som antingen är väldigt lätta att förstå, eller väldigt lätta att få reda på via Internet och exempelvis YouTube.
Och ja! Det kan finnas tillfällen när man inte förstår eller på annat vis kör fast, men i ALLA fall så går det att hitta en lösning om man bara är lite tålmodig och vet hur man använder Google för att söka efter information på Internet.
1. Hämta installationsfiler
Det finns massor med Linux distributioner! Strunta i det och hämta ”Ubuntu Mate”. Detta är en utmärkt distribution som dessutom fungerar bra på lite äldre hårdvara. När man sedan blir mer varm i kläderna så kan man söka sig till andra distributioner, men Ubuntu Mate är som sagt en väldigt bra distribution.
Ubuntu Mate 16.10 (64-bit) – Nedladdningslänk
Ubuntu Mate 16.10 (32-bit) – Nedladdningslänk
Andra versioner och arkitekturer finns på: https://ubuntu-mate.org
2. Skapa installationsmedia USB/DVD
Den nedladdade filen kan ”brännas” till DVD med ditt favoritbrännarprogram på din dator. Om ”måldatorn” inte har DVD-läsare så får du i stället använda ett verktyg för att skapa en USB sticka som det går att starta datorn ifrån.
På Windows rekommenderar jag Rufus https://rufus.akeo.ie/
För MacOS (men även Windows) så går det att använda http://unetbootin.github.io/
Om man redan har Linux så är ”usb-creator-gtk” ett bra alternativ.
På länkarna ovan finns instruktioner för hur man skapar den bootbara USB stickan med hjälp av programmet och ISO-filerna.
3. Installera
Stoppa i DVD skivan eller USB minnet i datorn som skall installeras och starta den. I bästa fall så kommer datorn direkt att känna av att det finns ett installationsmedium anslutet och installationen starta. Annars får man använda funktioner för att ”tvinga” uppstart från DVD eller USB. På många datorer åstadkommer man detta genom att trycka på F12 knappen direkt när man startar datorn (kan behöva hålla den inne eller trycka flera gånger). Ett annat alternativ kan vara att gå in i datorns BIOS och ställa in uppstartsordningen.
Exakt hur detta går till är högst individuellt från dator till dator. Men typiska knappar som brukar aktivera inställningarna vid uppstart är ”F2”, ”F10”, ”Del”, med mera. I de flesta fallen så står det i klartext på skärmen när man starta datorn.
Själva installationen består av flera steg, men man får hjälp hela vägen så det grundläggande tipset är att läsa noga vad det står i alla dialogrutor, men i allt väsentligt så är det väldigt enkelt.
Gå vidare
Nästa tips blir att använda YouTube för att få tips och hjälp. Jag har själv gjort en serie filmer på Svenska om hur man bär sig åt för att komma igång med Linux och då Ubuntu Mate specifikt.
Första delen i denna serie hittar du här: