Tja, detta inlägg är inte påkallat av någon speciell anledning. Jag tyckte helt enkelt att det var dags att titta på hur det går med Master versionen av QGIS, det som skall bli 3.0.
För att inte ”sabba” någon av mina vanliga datorer så testar jag som vanligt i en virtuell dator. Och varför inte testa något nytt. Detta inlägg handlar därför även lite om ”Arch”.
Vad är då Arch? Jo det är en Linuxbaserad distribution på samma sätt som Ubuntu, men helt fristående och oberoende. Arch har länge varit lite krångligare och svårare, men betydligt mycket mer anpassningsbart än exempelvis Ubuntu. Arch har därför varit lite av Linuxvärldens ”Hipster”.
Ren Arch är fortfarande väldigt krångligt, inte minst att installera. Tack och lov så finns det distributioner baserade på Arch som förenklar just denna process. Vill man ha en enkel installation med ett väldigt rent Arch resultat så skall man prova ”Antergos”. Här provar jag däremot ”Manjaro” som är lite mer anpassat och ”snällare” mot användaren. Dessutom är inte risken lika stor att systemet helt plötsligt slutar att fungera på grund av en uppdatering, vilket faktiskt händer då och då i Arch. Både Manjaro och Antergos är så kallade ”roling release”, vilket betyder att det inte finns några versioner utan uppdateringen sker kontinuerligt. På så sätt får man inga problem när det är dags att uppgradera från en version till nästa, men i stället kan problem dyka upp när som helst.
System installeras på liknande sätt som för exempelvis Ubuntu och det är faktiskt inte alls svårare med Manjaro eller Antergos än vad valfri Ubuntu distribution är. Här har jag valt KDE som skrivbordsmiljö, delvis för att det var ett tag sedan men även för att det är ett av två rekommenderade system för Manjaro, det andra är XFCE. Däremot så stöds ett flertal ytterligare skrivbordsmiljöer så man behöver inte känna sig begränsad, det blir bara liter flera steg vid installationen.
Paketinstallation görs lite annorlunda, om det inte finns förberedda paket i programbiblioteken. Detta är exempelvis fallet med QGIS.
Då får man använda något som kallas AUR, eller ”Arch User Repository”. Här finns i princip ALLT som överhuvud taget är tänkbart för Linux! Skillnaden mot exempelvis Ubuntu är att all kod är okompilerad. Installationen på den egna datorn tar därför betydligt mycket längre tid eftersom källkod skall laddas hem, kompileras mot det egna systemet och först därefter installeras.
Är man bara lite van och har tålamod så är det inte speciellt svårt att installera från AUR, men det är som sagt lite annorlunda jämfört med Debian/Ubuntu.
Eftersom allt kanske inte är helt testat i AUR så får man vara beredd på att det kan behöva installeras en del beroenden manuellt.
QGIS
Åter till QGIS då. Det har inte hänt mycket visuellt och det skall vi som sagt inte räkna med heller. Det är betydligt viktigare att få hela ramverket att fungera i grunden först.
Det är faktiskt väldigt mycket som behöver göras för att få till allt detta. Därför har man dragit igång en kampanj för att försöka samla in pengar för att finansiera lite extra arbete med detta. http://blog.qgis.org/2016/11/19/lets-make-a-big-funding-push-for-qgis-3-0/
Det är inte helt enkelt att följa utvecklingen men man får några hintar om man tittar i GitHub efter ”Pull requests”. Eller följer med i diverse twitterflöden och mailinglistor. Riktiga test blir det dock först när man installerar och provar själv. I det sammanhanget så kan jag efter att ha provat flera olika Arch distributioner konstatera att Arch och regelbundna uppdateringar eller installationer av QGIS inte är en perfekt kombination.
En nyhet är ett speciellt ”snapping” verktygsfält. Sedan vet jag att man exempelvis jobbar med rendering av etiketter med mycket mera. Jag har däremot inte hunnit testa QGIS Master speciellt uttömmande för att hitta dessa nyheter. Ibland ser man en dialogruta lite här och där, som man inte direkt känner igen. Är dessutom texter kring denna på engelska trots att mina inställningar är svenska så är det ganska stor chans att detta är något som åtminstone har blivit uppdaterat. Det är också tyvärr en signal till mig att här finns något att översätta. Det som är bra med detta är att jag kan då se texten i ett sammanhang, vilket gör det enklare att hitta en korrekt översättning.
Ja just det! Mitt plugin för Lantmäteriets WMTS fungerar fortfarande i QGIS Master (3.0).