En så enkel sak som att öppna och titta på data i ett GIS, kan bli hur krångligt som helst om man inte vet hur man gör!
I hela den här serien så kommer jag att använda QGIS för att exemplifiera uppgifterna som beskrivs. QGIS är öppen källkod och går att hämta gratis från http://qgis.org. QGIS finns för såväl Windows, MacOS och olika Linuxdistributioner.
Geodata
Jag kommer inte att gå in i detalj på vilka olika typer av geodata som finns, men för QGIS är det viktigt att man kan hålla reda på dessa och vanliga typer av data är:
- Vektordata (i filer, tabeller eller kataloger)
- Rasterdata (mängder av olika filformat)
- Databaser (olika typer med såväl raster- som vektordata)
- Tabelldata (data utan geografisk komponent)
I QGIS finns en mängd knappar för att lägga till olika former av geodata. Det är gjort på det här viset då olika data behöver läsas in med olika metoder och då antalet data som är möjliga att läsa in stadigt har växt, så har knapparna blivit flera.
Genom att hålla markören över ikonerna i verktygsfältet så får man information om vilka datatyper som knapparna skall användas för.
Det finns ett enklare sätt att lägga till data i QGIS. Nämligen panelen ”Datakällor”.
Detta är ett enkelt sätt att ”bläddra” bland filer på disken, anslutna närverksresurser eller tjänster i databaser eller från Internet.
Filer kan man enkelt bläddra till och lägga till med ett dubbelklick eller genom att ”klick-dra” till kartfönstret, medan Internettjänster och databaser kan behöva definieras först.
Genom att högerklicka på en rubrik så kan man välja att skapa en ny anslutning till den typ av tjänst som rubriken omfattar.
Om man har en sökväg bland datakällorna som man ofta använder, men som är ”lite lång”, så kan man lägga till den som favorit. Alla favoriter samlas då under en gemensam rubrik.
Data från …
Om man har data på hårddisk eller från en ansluten tjänst så blir det väldigt enkelt med panelen ovan. Men så är det inte alltid.
Mycket data kanske kommer från Internet, eller i ett mail, utan att för den delen gå att ansluta som tjänst eller bläddra efter.
I praktiken är det inte svårare, så länge man lägger till ett steg till i hanteringen. Är det filer så får man först ”ladda hem” dessa och spara på disk lokalt, eller på en nätverkssökväg.
Är det komprimerade filer i ”zip” format så behöver dessa däremot inte packas upp. QGIS kan hantera zip-filer som om de vore vanliga kataloger.
Presentera data
Utan att gå in på ”visualisering” så kan det här vara på sin plats att nämna presentation av data. Att symbolsätta data, eller ge dem en ”stil” kan ofta vara nödvändigt för att det skall bli enklare att förstå vad man tittar på.
Rasterdata i form av bilder eller Internettjänster brukar gå bra att visa utan att bry sig om stil, men för majoriteten av vektordata så krävs det att man definierar en stil för dessa lager. Med QGIS så går det att skapa mycket avancerade stilar för olika data.
För detta så går det att använda lageregenskaper (dubbelklicka på lagret eller högerklicka och välj ”Egenskaper”. I nyare QGIS versioner så finns även en egen panel för att hantera de flesta stilinställningarna.
Hur stilsättning går till i detalj tar jag inte upp i den här serien, men finns beskrivet i flera inlägg tidigare här på bloggen.