Denna vecka fortsätter vi serien om vanliga uppgifter med ett GIS. Som tidigare exemplifierar jag med QGIS, men generellt så spelar det ingen roll vilket verktyg du använder. Om du vill hänga med från början så får du hoppa tillbaka en vecka bland inläggen där allt drar igång.
Rumslig analys handlar framför allt om ”var?”. Del i detta var den enkla frågan från förra inlägget där man använder attribut för att söka efter objekt med specifika egenskaper. Här bygger vi på detta med utsökningar i ett geografiskt sammanhang.
En enkel rumslig analys i olika karttjänster på nätet är färdväg mellan olika punkter. Denna typ av rumsliga analyser går även att göra med ett GIS, men då analysen sällan är förberedd så brukar man i allmänhet tycka att det tar onödigt lång tid. ”Det är enklare att göra med Google…”. Med ett GIS kan man däremot ha större kontroll över hur beräkningarna görs och vilka hänsyn som tas till olika saker.
I QGIS finns plugin för båda delarna.
Vill man slippa skapa nätverk och liknande, men också ha mindre kontroll, så kan man använda OSM route där man söker i open street map och använder en ruttningstjänst på Internet för att skapa nya lager med punkter och linjer. Dessa kan man sedan använda vidare i rumsliga analyser.
Buffert
Väldigt vanligt i ett GIS är att använda sig av en buffert. Då tar man ett objekt och lägger på ett avstånd kring detta, en buffert. För punkter blir resultatet en cirkel med en specifik radie, för linjer blir det en långsträckt polygon. I mitt exempel så tar jag färdvägen mellan Eksjö och Nässjö och skapar en buffert på 500 meter.
Väldigt många användbara verktyg för att göra rumsliga urval och analyser finns i menyn ”Vektor”, så även verktyget ”Fixerat buffertavstånd”. Tänk här på att angivet avstånd är i kartenheter. Ditt lager måste därför vara projicerat i ett koordinatsystem som anger koordinater i meter.
Rumsliga Urval
Bufferten här kan jag sedan använda för att ta reda på hur många objekt i ett annat lager som ligger innanför denna buffert. Resultatet av det är svaret på frågan ”hur många … finns inom 500 meter från vägen”.
I bilden ovan har jag valt alla byggnader som med någon del finns innanför den skapade bufferten. Lägg även märke till att man kan göra urval från tidigare urval, så jag skulle exempelvis kunnat göra en utsökning på attribut för att välja ut byggnader med en speciell funktion först, och sedan köra den rumsliga frågan om hur många av dessa som finns inom den angivna bufferten.
Strukturerad Analys
Som ni kanske förstår så blir det väldigt snabbt komplext och avancerat. Speciellt om analysen skall göras i flera steg. Av den anledningen underlättar det att först försöka skriva ner en komplicerad analys i en form av flödesschema med penna och papper.
Är det en analys som man ofta utför så kan det vara idé att skapa en analysmodell för den.
Då sätter man ihop verktygen man använder i en grafisk modellbyggare där man kan definiera vissa parametrar i förväg, och endast låta användaren fylla i de formulärfält som behövs. Hur man bygger modeller har jag presenterat i tidigare inlägg och jag har även YouTube filmer om det på min YouTube kanal.