Frågan är föranledd av att jag nu testat Fedora 25, som är en Linuxbaserad distribution som saknar just ”X”. I stället används ”Wayland”!
Men det besvarar ju för sjutton inte frågan! Vad är ”X”?
Det! Och intrycken av Wayland, om det nu går att ha några sådana, får du läsa mer om i detta inlägg.
Direkt till frågan då, vad är ”X”?
”X Window System” är den fönsterhanterare som i princip alla linuxbaserade distributioner har använt i 30 år. Det är det som knyter samman Linux kärnan med skrivbordsmiljöer och programfönster. Version 11 av X (X11) lanserades 1987 och har över tiden uppdaterats successivt för att hänga med i utvecklingen, men i grunden så är det samma X11 som tidigare.
Wayland är baserat på erfarenheter från X.org men bygger inte på den gamla X11 koden. Wayland är däremot tänkt att fungera på samma sätt som X gjort tidigare, så jag antar att man som användare inte kommer att märka speciellt mycket när man väl har valt skrivbordsmiljö.
Fedora är den öppna delen av RedHat, som i sin tur är en Enterprise variant av Linux med många större företag som betalande kunder. Det vi alla kan testa i Fedora kanske dyker upp i kommande RedHat versioner om det bedöms stabilt, beprövat och säkert.
Att därför Fedora testar Wayland är inte någon direkt överraskning. Vad passar bättre än att låta entusiaster testa något som är helt nytt (30 år nytt) innan man utsätter betalande klienter för systemet. Detta tjänar även andra i Linuxvärlden på, om det nu skulle visa sig att det finns brister i Wayland som måste fixas till.
Som standard blir Gnome3 installerat i Fedora25, eller så har jag valt en distribution med Gnome… Hur som helst jag gillar Gnome 3 och tycker nog att vill man ha ett modernt funktionellt skrivbord på datorn och inte bryr sig om att försöka efterlikna vare sig Windows eller MacOS så kan man välja betydligt sämre än Gnome3.
Gnome 3 går att konfigurera ganska mycket och med ”Gnome Tweak” installerat så blir det så mycket lättare.
Men Wayland då? Jag hade faktiskt lite problem med Wayland i min virtuella dator så jag fick felsöka med x.org i stället. Denna hanterare är installerad parallellt och vid inloggningsskärmen så kan man välja den genom att klicka på det lilla kugghjulet.
Efter uppdatering av mjukvaran och installation av VirtualBox gästtillägg, flera omstarter, så verkar det inte vilja fungera ändå. Wayland fungerade så länge jag inte läste in de virtuella grafikdrivrutinerna och inte uppdaterade Kärnan till den senaste, vilket inte fungerade alls oavsett om jag valde Wayland eller X.org.
Slutsatser
Jag är inte orolig! Detta var den första distributionen med Wayland som standard och jag har bara provat i en virtuell dator. Nästa år så kommer flera distributioner att följa efter och köra Wayland som standard. Även VirtualBox kommer att fixas så detta inte skall vara några problem. Jag kan vänta.
Jag kan däremot inte dra några slutsatser om Wayland är bättre än X. Det tror jag i och för sig inte att jag hade kunnat även om det nu fungerat här. Det är inte meningen att man skall behöva bry sig. Förhoppningsvis så leder det till förbättringar, men att det skulle bero på Wayland är det nog få av oss som kommer att kunna konstatera.
Fördelen med X11 är att det fungerar på andra OS än Unix/Linux. Detta eftersom det är ett protokoll, som http eller ftp. Det gör att det ”bara” behövs ett program som lyssnar på det protokollet och förstår det för att kunna visa fönster eller att skicka ett eller flera fönster till flera X11-servrar, som visar det.
Dessutom är det inte programmet själv som skriver ut ramar runt fönster, flyttar runt fönster eller stänger dem. Detta görs av ett annat program. Det gör att även om programmet hänger sig, så går det att flytta undan fönstret, eller tom stänga det. Det fungerar inte lika bra på exempelvis MS Windows.
Men tack för genomgången.