Jag använder mest Linuxdistributioner baserade på Ubuntu och det har väldigt mycket att göra med QGIS.
Arch baserade distributioner som Manjaro är mycket trevliga att jobba med, men för den som använder program som QGIS så blir det problematiskt.
Arch är ansett som ett väldigt stabilt, säkert och snabbt operativsystem. Nåja, stabilt kan diskuteras, speciellt om man väljer att använda kärnor med rullande uppdateringar. Det går dock att välja att använda kärna med long term support, samtidigt som systemet i övrigt uppdateras med så kallad ”rolling release”.
I de fasta programbiblioteken finns en hel del, men inte lika mycket som hos Ubuntu. I Arch så finns dock AUR som står för ”Arch User Repository”, där i princip allt du kan tänka dig finns tillgängligt för kompilering och installation. Detta gäller även QGIS.
Då QGIS är ett program med mycket stor källkod så blir dock installationen omfattande, tar lång tid och är i allmänhet krånglig. Mindre omfattande program är fantastiska att installera via AUR, men QGIS…
Vill man dessutom uppdatera programmet ganska regelbundet så blir det inte speciellt praktiskt. En enda QGIS installation kan lätt ta över en timme, förutsatt att allt går bra…
Jag har kört fast många gånger då installationen avbrutits av olika skäl. Ett exempel är att om /tmp katalogen, som är en katalog med ett temporärt filsystem (tempfs) är under runt två gigabyte så kan källkoden inte hämtas och packas upp!
Jag tycker att detta är lite synd då Arch som sagt är väldigt trevligt i övrigt, och om man håller sig till Manjaro eller installationer med Antergos så är det inte speciellt svårt att installera heller. Men om du behöver QGIS, så skall du välja en distribution baserad på ett annat system och Ubuntu framstår här som överlägset bäst.