2016 var ett bra år för Linux. På serversidan dominerar Linux redan och på ”superdatorsidan” så är i det närmaste Linux exklusivt, men på skrivbordssidan (desktop) så har marknadsandelen länge pendlat kring 1.5%.
Från denna blygsamma nivå gjorde Linux ett rejält hopp under 2016.
På sidan https://netmarketshare.com/ så sammanställs trender och uppskattade marknadsandelar för olika typer av plattformar.
Tittar man på trendkurvorna (ovan) över 2016 så ser man inte speciellt mycket då allt drunknar i Microsoft ca 90% marknadsandel.
Om man tittar i tabeller eller andelsdiagram som ovan så kan man konstatera att Linux går från 1.53% under 2015 till 2.31% 2016!
Dessa siffror innebär teoretiskt att antalet Linux installerade skrivbordsdatorer ökat med över 50%. Som sagt från en blygsam nivå, men ökningen är som sagt påtaglig.
Fler och fler upptäcker fördelarna med Linuxbaserade operativsystem och man är inte längre lika skeptisk till att prova. Anledningen handlar i många fall om Microsofts sätt att tvinga på användare Windows 10, men även att nu inte bara Apple utan även Microsoft stänger in sitt operativsystem mer och mer, vilket lämnar mindre frihet åt användarna, en frihet man får i överflöd med Linux. Sättet att lagra information om användarna på olika sätt via standardinställningarna i Windows 10 har också bidragit starkt till att man är öppen för att prova något annat. Nu är inte Linuxanvändare imuna mot detta. Det räcker ju faktiskt att ha ett Google konto och göra en sökning, kolla på YouTube, logga in på Facebook, etc för att storföretagen skall samla in information om våra vanor. Det är däremot ytterst sällan en Linuxdistribution är inställd på att samla in data om dina vanor och skickar dessa till ett storföretag för att ”förbättra din datorupplevelse”.
På tal om Windows 10. Vad säger NetMarketShare om vilka Windowsversioner som används?
2015 såg det ut såhär:
Under 3 % för Windows 10 och fortfarande 14% som använder XP! Linux är här dolt bakom ”Other” då det finns så vansinnigt många versioner av Linuxbaserade operativsystem. Under 2016 ökade Windows 10 rejält, mycket på grund av valda marknadsföringsmetoder:
Jag vet inte om man kan dra några direkta slutsatser på Apple sidan, men det verkar som att de flesta som körde OS X 10.10 2015 uppgraderat under 2016, men Apple användare brukar vara mer benägna att uppgradera när nya versioner släpps.
Prova Linux?
Vill du nu öka på trenden ännu mera 2017 så kommer här mina rekommendationer för vilka distributioner du bör prova:
Äldre dator: Xubuntu – Stabilt, rakt på, simpelt. Underbar programstartare!
Ovan vid Linux: Ubuntu Mate – Går att ställa in för att påminna om såväl Windows som Mac. Kräver inte så mycket resurser så det fungerar även på lite äldre datorer. (Följ min serie på YouTube där jag installerar Ubuntu Mate)
Något helt nytt: Ubuntu Gnome – Modernt med många innovativa finesser. Mitt val för min stationära dator och bärbara med touch skärm. Kräver lite mera prestanda.
Spela: Ubuntu GamePack – Direkt stöd för grafikkort, Steam, Play-on Linux med mera. Vilken som helst av de ovanstående distributionerna kan däremot konfigureras för att vara utmärkta spelmaskiner så länge hårdvaran hänger med. Detta är dock ett snabbt sätt för den datorvane att få tillgång till mycket spel på Linux.
Uteslutande Ubuntubaserade distributioner i min lista. Det betyder inte att det passar alla, men jag tycker att det är en bra plattform att inleda sin Linuxerfarenhet på. Sedan kan man utforska vidare när man känner sig mera hemma och börjar bestämma sig för vad man vill ha ut av upplevelsen.