Detta inlägg handlar helt om ett annat inlägg på Engelska, där en representant från Amerikanska Röda Korset presenterar hur de jobbar med GIS för kartproduktion och för att hantera geodata i katastrofsituationer.
Det är en väldigt intressant artikel, men även en mycket trevlig videopresentation som jag tycker alla skall titta på.
Artikeln hittar du på http://cartographicperspectives.org/index.php/journal/article/view/1382/1503.
De har valt att presentera sina erfarenheter och tips på en GitHub sida för att på så sätt dokumentera arbetsflöden, men även som ett sätt att bidra tillbaka till Open Source.
Organisationen har tillgång till såväl ArcGIS som QGIS, men man har medvetet valt att använda QGIS mer eller mindre exklusivt.
Detta beror kanske framför allt på att detta gör det enkelt att utbilda andra, i ett katastrofområde, och bara hänvisa till en nedladdningssida för programmet, utan några som helst licensbehov.
Detta är ett synsätt som antagligen passar betydligt många fler organisationer, där exempelvis Svenska föreningar och organisationer skulle kunna anamma samma perspektiv från centralt håll till lokalorganisationerna, utan att det behöver betyda att man måste betala licenskostnader för att hantera de data som förbundet (eller motsvarande) centralt skickar ut.
Jag kommer att följa upp denna artikel med ytterligare lite resonemang i morgondagens inlägg.